OpenAI'nin kurucusu Sam Altman, "Zeka Çağı" başlıklı yazısında gelecekte ortaya çıkacağını öngördüğü 'süper yapay zeka' hakkında görüşlerini paylaştı. Altman, bu tür bir yapay zekanın insanların karmaşık sorunları çözmelerine nasıl yardımcı olacağını açıkladı.
Yapay zekanın geleceği konusundaki heyecanını dile getiren Altman, "Birkaç bin gün içinde süper yapay zekaya ulaşmamız mümkün. Bu süreç daha uzun sürebilir ama bunu başaracağımızdan eminim" dedi.
Teknoloji dünyasındaki birçok önemli isim, yapay zekanın gelişiminin bir sonraki aşamasının 'genel yapay zeka' seviyesine ulaşmak olduğunu vurguluyor. Genel yapay zeka (AGI), insan benzeri davranış ve yaratıcı düşünme kapasitesine sahip teorik bir yapay zeka türüdür. Nvidia'nın kurucu ortağı Jensen Huang, AGI'nin önümüzdeki 5 yıl içinde elde edilebileceğini öngörürken, Softbank CEO'su Masayoshi Son, 2030 yılına kadar pazara sunulacağını belirtti.
OpenAI'ye göre 'süper yapay zeka' (ASI), insan zekasını aşacak şekilde AGI'yi geride bırakacak. OpenAI, bu teknolojinin önümüzdeki on yıl içinde geliştirilebileceğini ifade etti. Ancak bazı uzmanlar, ASI'nin ortaya çıkmasının daha uzun süreceğini düşünüyor; Masayoshi Son, bunun için insanlığın 20 yıl daha beklemesi gerektiğini tahmin ediyor.
Temmuz 2023'te OpenAI, "süper hizalama" ekibi kurarak, insanlardan çok daha zeki yapay zeka sistemlerini kontrol edebilecek bilimsel ve teknik gelişmelere odaklandığını duyurdu.
Altman, süper yapay zekanın şimdiye kadar geliştirilmiş en verimli teknoloji olacağına ve pek çok sorunun çözümüne katkıda bulunabileceğine inanıyor. Ancak, bu teknolojinin kontrol edilememesi durumunda insanlık için ciddi tehditler oluşturabileceği endişeleri de mevcut. Bu tehlikeler, OpenAI kurucu ortağı Ilya Sutskever'in "Güvenli Süperzeka" adlı bir şirket kurmak üzere ayrılmasıyla gündeme geldi.
Altman, 'derin öğrenme' teknikleri sayesinde yeni nesil yapay zekaya yaklaştığımızı belirtiyor. 'Derin öğrenme', yapay zekanın yeni bilgileri ve görevleri öğrenmesini sağlayan bir yöntemdir. Yazısında, "İnsanlık, bilgi dağılımını anlayan bir yapay zeka geliştirdi" ifadesine yer verdi.
Yapay zekanın önemini vurgulayan Altman, "Yeni yapay zekamız, daha fazla hesaplama gücü ve veri ile insanların zor problemleri çözmelerine daha iyi yardımcı olabiliyor. Bunun önemini kavramakta zorluk çekiyorum," şeklinde yazdı. Ayrıca, yeni yapay zeka modellerinin, belirli görevleri yerine getiren otonom kişisel asistanlar olarak işlev göreceğini iddia etti.