Orhan Pamuk karar verdi: Lenin'in heykeli olmaması lazım

Rus basınına konuşan Orhan Pamuk, 1917 Büyük Ekim Devrimi'nin lideri ve SSCB kurucusu Lenin’e saygı duyduğunu, fakat Lenin’in insanları diğer insanları öldürmeye gönderdiğini, bu yüzden de eleştirdiğini söyledi.Rusya’nın...

Rus basınına konuşan Orhan Pamuk, 1917 Büyük Ekim Devrimi'nin lideri ve SSCB kurucusu Lenin’e saygı duyduğunu, fakat Lenin’in insanları diğer insanları öldürmeye gönderdiğini, bu yüzden de eleştirdiğini söyledi.

Rusya’nın Rossiyskaya gazetesine konuşan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 1917 Ekim Devrimi’nin lideri ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’le ilgili yorumlar yaptı. Pamuk, Lenin’e saygı duyduğunu, fakat Lenin’in insanları diğer insanları öldürmeye gönderdiğini, bu yüzden de eleştirdiğini söyledi.

'LENİN'İN ANITI OLMAMASI LAZIM'
Sputnik’in aktardığına göre, Pamuk’un röportajındaki ilgili kısım şöyle:

"Rusya’da ilk kez bulunmuyorum. Burada bir çok şeyin değişmesi hoşuma gidiyor. Lenin Kütüphanesi (Moskova’da) önünde (Rus yazar Fyodr) Dostoyevski’nin anıtının bulunması hoşuma gidiyor. Lenin’in şahsiyetine saygım var, fakat kütüphanenin önünde insanların hayatını dikte eden ve insanları diğer insanları öldürmeye gönderen şahsın anıtının olmaması lazım. Kütüphanenin önünde kağıt ve kalem sahip olan birisinin anıtı olmalı."

Orhan Pamuk, cihatçılar Suriye'ye saldırıya geçtiğinde Avrupalı liberal yazarlarla birlikte cihatçılara sahip çıkmıştı. Suriye devletinin silah bırakmasını, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da ülkeyi terk etmesini talep eden Orhan Pamuk, bu yorumlarıyla da büyük tepki toplamıştı. 

Pamuk, "Kütüphanenin önünde kağıt ve kalem sahip olan birisinin anıtı olmalı" diyor ama Lenin, dünyanın şimdiye kadar sayısız dile çevrilip en çok okunan yazarları arasında.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

"Temmuzda artış yapılmayacak"
Milli Emlak 400 Tarla ve Arsayı Satışa Çıkardı: Aylık Sigara Parasıyla Tarlanız Olabilir!
ABD'li çip şirketi Nvidia, İsrailli Run:ai'yi satın alacağını duyurdu
TikTok CEO’su açıkladı: İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz
ABD Kongresi'nden TikTok kararı geldi: Satışı için 12 ay süresi var