Orionid meteor yağmuru başlıyor!

Orionid, Halley Kuyruklu Yıldızı'nın enkaz bulutundan oluşan bir meteor yağmuru olarak Ekim ayında izlenebiliyor. Saatte yaklaşık 20 meteorun Dünya'dan görülebileceği meteor yağmurunda, gece 01.00 ile 04.00 arasında en net akış...

Orionid, Halley Kuyruklu Yıldızı'nın enkaz bulutundan oluşan bir meteor yağmuru olarak Ekim ayında izlenebiliyor. Saatte yaklaşık 20 meteorun Dünya'dan görülebileceği meteor yağmurunda, gece 01.00 ile 04.00 arasında en net akış izlenebilecek. 

Greenwich Gözlemevi'nden astronom Tom Kerss, "Sabrederseniz gökyüzünü hızla yaran parlak yıldız kaymaları görebilirsiniz"  derken, dürbün ve teleskop gibi aygıtlara gerek olmadan yağmurun izlenebileceğini aktardı.

NEDİR?
Her yıl Ekim ayında gözlemlenen Orionid meteor yağmurları Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. En son 1986’da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.

METEOR YAĞMURU NEDEN OLUR?
Meteor, kısaca gökyüzünde yer alan gök cisimlerinden kopmuş küçük parçalardır. Meteorun diğer bir adı da, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin etkisine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan küçük göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Tam da bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir hızla ilerlerken ışıklı izler bırakır ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Gökyüzünde gerçekleşen bu olaya “meteor yağmuru'' adı verilmektedir. Bu olay aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden çıplak gözle de izlenebilmektedir. Halk arasında bu olay yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde bırakmış olduğu belirgin ışık çizgilerine denilmektedir.

GÖKYÜZÜNDE NE TARAFA BAKMAK LAZIM?
Saat 23.00’ten sonra doğu yönünde, birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde, 'Orion kemeri' (Orion kuşağı) olarak anılan, üst üste dizilmiş üç yıldız vardır (üstte yuvarlak içinde). Bu yıldızları bulduktan sonra onların soluna doğru baktığınızda yine kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görülür. Bu yıldız, Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır. Orionidler’in dağıldığı nokta yaklaşık olarak Betelgeuse yıldızının bulunduğu bölgedir. Ama meteorlar bu bölgede her tarafa doğru yayıldığından gökyüzünün her yerinden Orionidleri görebilirsiniz.

SAAT KAÇTA İZLENEBİLİR
Orionid Meteor yağmuru şölenini canlı izlemek isteyenler, uzmanların da tavsiye ettiği gece 1 ila 4 saatleri arasında seyredebilirler. Meteor yağmurlarını izlemek için gökyüzünün açık olduğu ve şehir ışıklarından uzak bölgeler tercih edilebilir. İşte Orionid Meteor yağmurları hakkında merak edilenler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir!
Youtube'un beklenen yeni arayüzü iptal edildi: Kullanıcıların tepkisi büyük oldu!
Kişisel Bilgileriniz Tehlike Altında Olabilir! Uzmanlar Detaylarıyla Anlattı!
Apple Watch alamıyorsanız bunu alabilirsiniz!: Fiyatı oldukça uygun!
Çiftlik oyunları tutkunları için güzel bir haber: Steam Çiftlik Festivali başladı!