Orkide bakımı: Orkidelerinizi daha hızlı açtırmanın 5 yolu

Orkideler, zarif ve egzotik çiçekleri ile evleri güzelleştiren popüler bir bitki türüdür. Ancak orkide bakımı, diğer bitkilere göre biraz daha özen ve bilgi gerektirir. Bu yazıda, orkidenizin daha hızlı açması ve solmaması için bazı püf noktalarını paylaşacağız.

ORKİDE BAKIMI: ORKİDENİZİN DAHA HIZLI AÇMASI VE SOLMAMASI İÇİN PÜF NOKTALARI

Orkideler, zarif ve egzotik çiçekleri ile evleri güzelleştiren popüler bir bitki türüdür. Ancak orkide bakımı, diğer bitkilere göre biraz daha özen ve bilgi gerektirir. Bu yazıda, orkidenizin daha hızlı açması ve solmaması için bazı püf noktalarını paylaşacağız.

Işık: Orkideler, parlak ancak doğrudan güneş ışığı almayan ortamları severler. Pencerenin önüne koymak yerine, pencereden biraz geriye yerleştirmek daha doğrudur.

Sıcaklık: Orkideler için ideal ortam sıcaklığı 18-24°C'dir. Daha sıcak veya soğuk ortamlarda orkidenizin çiçekleri solmaya başlayabilir.

Su: Orkideleri çok fazla sulamamak önemlidir. Sulama sıklığı, ortam sıcaklığına ve nemine göre değişir. Genellikle, toprağın üst kısmı kuruduğunda sulamak yeterlidir. Sulama için oda sıcaklığında ve kireçsiz su kullanın.

Gübreleme: Orkideler için özel olarak üretilmiş gübreler ile düzenli olarak gübreleme yapabilirsiniz. Gübreleme sıklığı, orkidenizin türüne ve büyüklüğüne göre değişir. Gübreleme yaparken paket üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun.

Budama: Orkidenizin çiçekleri solduktan sonra, çiçek saplarını budamanız gerekir. Budama işlemini, keskin bir bıçak veya makas kullanarak, sapın dibinden yapın.

Saksı Değişimi: Orkidelerinizin saksılarını yılda bir kez, ilkbaharda değiştirmeniz önerilir. Saksı değişimi yaparken, orkidenizin köklerine zarar vermemeye dikkat edin.

Bunlara ek olarak:

  • Orkidenizin yapraklarını düzenli olarak nemli bir bezle silerek tozlardan arındırın.

  • Orkidenizi asla kalorifer veya klima gibi ısı kaynaklarının yakınına koymayın.

  • Orkidenizi cereyandan koruyun.

  • Orkideniz için uygun bir saksı ve toprak seçin.

SOLAN ORKIDE NASIL CANLANIR?

Orkideniz çabucak soluyor, yaprakları mantarlanıyor veya bir türlü çiçek açmıyorsa, aşağıdaki tarifi kullanabilirsiniz. Malzemeler tek bir orkide için ayarlanmıştır. Dilerseniz, miktarı aynı oranda artırabilirsiniz. İşte, orkide canlandıran karışım:

1 adet aspirin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 bardak su
1 sprey şişesi

Hazırlanışı: Sprey şişesine bir bardak suyu aktarın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ekleyin. Aspirini ezerek toz haline getirin ve karışıma ilave edin. Şişenin ağzını kapatıp çalkalayın. Malzemeler karıştıktan sonra 10-12 saat bekletin.

Orkidelere çiçek açtıran yöntem! 1 senedir açmayan orkideler çiçek açacakGözden Kaçmasın

Uygulama:

Sprey şişesindeki karışımı kullanmadan önce çalkalayın. Orkidenin yapraklarını temiz bir bezle güzelce silin. Ardından orkidenin yaprak ve köklerine bu karışımdan püskürtün. Karışımın her yere değmesine ama bitkinin çok ıslak bir hale gelmemesine dikkat edin. Bu uygulamayı 2 günde bir olacak şekilde tekrarlayın. Ortalama 1 hafta sonra bitkideki iyileşmeleri görebilirsiniz.

KÖKLERI ÇÜRÜYEN ORKIDE BAKIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKENLER

Orkide bakımında yukarıdaki karışım tek başına yeterli olmayacaktır.
Orkide bakımında yaprakların mantarlanması ve köklerin çürümesi en çok görülen sorunlardan biridir. Bu durum oluşmadan önce çeşitli önlemler alabilirsiniz.
Orkide bakımında çiçeğin boyutuna uygun bir saksı seçmeye özen gösterin. Orkide, küçük saksıları sevdiği için onu geniş saksılara taşımayın. Mümkünse cam ve şeffaf saksılar seçin.
Sulama yaparken aşırıya kaçmayın. Bu durum köklerin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır. Ancak hava şartlarına göre sulama sıklığını ayarlayabilirsiniz.
Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir.
Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını paklayın.
Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.