Orman kanunu değişti, madencilik sektörü isyan etti!

Altın Madencileri Derneği, ormanlık alanlarda madenciliği kısıtlayan yeni yönetmeliği eleştiriyor. Dernek başkanı Hasan Yücel, düzenlemelerin sektörü bitirme noktasına getirdiğini ve bu şartlarda madencilik faaliyetlerinin sürdürülemeyeceğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle, orman alanlarında madencilik faaliyetlerine önemli kısıtlamalar getirildi. Bu düzenleme özellikle altın madenciliği sektöründe tepkiyle karşılandı.

MADENCİLERDEN SERT TEPKİ

Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel, yeni yönetmeliği sert bir dille eleştirdi. Yücel, yeni düzenlemelerin madencilik sektörünün doğasına aykırı olduğunu ve bu düzenlemelerin sektörün iş yapamaz hale gelmesine neden olacağını savundu. Yücel’e göre, yeni yönetmelikle orman alanlarında madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi neredeyse imkansız hale getirildi.

"ORMANLARIN BİNDE ÜÇÜNDE MADENCİLİK YAPILIYOR"

Yücel, Türkiye'deki ormanlık alanların sadece binde üçünde madencilik yapıldığını ve bu oranın çok düşük olmasına rağmen yönetmelik ile tüm ormanlık alanlarda madenciliğin önünün kapatıldığını ifade etti. Ayrıca, madenlerin doğa olayları sonucu yer aldığını ve nerede bulunuyorsa oradan çıkarılması gerektiğini belirtti.

SINIRLAMALARIN KALDIRILMASI TALEBİ

Yeni yönetmelikle getirilen 150 hektarlık sınırın ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Yücel, bu sınırın madencilik faaliyetlerini imkansız hale getirdiğini savundu. Sınırlamaların kaldırılmaması durumunda sektörde büyük iş kayıpları yaşanacağına dikkat çeken Yücel, düzenlemelerin bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.