Oromo Kurtuluş Ordusu, Etiyopya hükümetine karşı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile ittifak kurdu

Etiyopya hükümeti tarafından "terörist" örgüt olarak kabul edilen Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA), merkezi hükümete karşı Tigray Halk Kurtuluş (TPLF) ile ittifak kurduğunu açıkladı.

OLA lideri Kumsa Diriba, basına yaptığı açıklamada, "Tek çözüm bu hükümeti askeri olarak devirmek ve anladıkları dilden konuşmak." dedi.

TPLF ile ittifak kurduklarını ve Etiyopya hükümetine karşı ortak hareket edeceklerini duyuran Diriba, "Aynı düşmana karşı özellikle askeri alanda olmak üzere iş birliği yapma konusunda anlaştık." ifadesini kullandı.

Diriba, TPLF ile siyasi alanda iş birliği için de görüşmelerin devam ettiğinin altını çizerek ülkedeki diğer grupların da Abiy Ahmed hükümetine karşı büyük koalisyon oluşturacağını sözlerine ekledi.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, dün yaptığı açıklamada, tüm vatandaşları orduya katılmaya ve kuzeyde ilerleyişini sürdüren isyancı TPLF'ye karşı savaşmaya çağırmıştı.

TPLF'nin ilerleyişi sürüyor

Tigray'ın ardından çatışmaları kuzeydeki Afar ve Amhara eyaletlerine yayan TPLF, haftalardır ilerleyişini sürdürüyor.

Amhara eyaletindeki tarihi Lalibela kentine giren TPLF'nin Weldiya kentini almak için de federal güçlerle çatışığı bildiriliyor.

Etiyopya ordusu, Kasım 2020'de isyancılara karşı başlatılan operasyonda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'ın başkenti Mekelle'den çekilmişti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten ve ülke siyasetinde etkin güç olan TPLF, Başbakan Abiy Ahmed'in 2018'de başa gelmesinden sonra ülkenin en büyük etnik grupları olan Amhara ve Oromoları iktidarda temsil eden partilerle siyasi çekişme içine girmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşımakta olan helikopter kaza yaptı!
Slovakya Başbakanı Fico'nun Sağlık Durumu Hakkında Yeni Açıklamalar
Endonezya'da İbu Dağı'nda Meydana Gelen Volkanik Patlama: 7 Kasaba Tahliye Edildi
İsrail, 3 bin yardım tırının Gazze'ye ulaşmasını engelledi
Gazze'deki Çatışmalarda İsrail Askerlerinin Ölü ve Yaralı Sayısı Artıyor