Orta Doğu'da İran-İsrail gerilimi hafiflerken, Asya'da satışlar gözlendi. Japonya'da çekirdek makine siparişleri arttı, Çin ise hisse senedi denetimlerini güçlendireceğini duyurdu. Dolar/yen paritesi 34 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.
Küresel piyasalar, hafta sonu İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından Orta Doğu'da artan gerilimin sona erdiği beklentileriyle haftaya olumlu bir seyirle başladı. Ancak Asya'daki hisse senedi piyasalarında, bölgede açıklanacak makroekonomik veriler öncesinde satış baskısı gözlemlendi.
İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar nedeniyle yüksek seyreden gerilim, İran'ın hafta sonu İsrail'e karşı gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla doruğa ulaştı. İsrail, bu saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini ancak güneyde bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtti.
Analistler, İran'ın misilleme saldırılarının durması ve ABD Başkanı Joe Biden'ın olası bir İsrail karşı saldırısına destek vermeyeceğini açıklamasının ardından bölgedeki gerilimin azaldığını ifade etti.
Japonya'da bugün açıklanan verilere göre, çekirdek makine siparişleri şubatta aylık %7,7 artarken, yıllık bazda %1,8 azaldı.
Öte yandan Çin hükümeti, hisse senedi listeleme kriterlerini sıkılaştırma, yasa dışı hisse satışlarına son verme ve temettü ödemeleri üzerindeki denetimi güçlendirme sözü verdi.
Dolar/yen paritesi 153,9 seviyesine çıkarak son 34 yılın en yüksek seviyesini test ettikten sonra 153,8 seviyesinde dengelendi.
Bu gelişmelerle birlikte Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,9 azalışla 39.157 puana, Güney Kore'de Kospi endeksi ise %0,5'e yakın düşüşle 2.669 puana geriledi.
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,6 primle 3.038 puana, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,7 kayıpla 16.598 puana ve Hindistan'da Sensex endeksi %0,6 düşüşle 73.763 puana geriledi.