Ramazan ayı gelirken, beslenme alışkanlıklarının değiştiği ve oruç tutmanın kimler için uygun olduğunun önem kazandığı bir döneme giriyoruz.
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde değiştiği bir dönemdir ve bu süreçte oruç tutup tutamayacağı konusundaki sorular da artar. Oruç tutmanın faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da, aşağıdaki riskli gruplara önerilmez:
- Diyabet (Şeker) hastalığı olanlar
- Düzenli hipoglisemik atak geçirenler
- Tansiyon ve kalp hastaları
- Vücut direnci düşük ve aşırı zayıf kişiler
- Böbrek yetmezliği olan bireyler
- Hamileler
- Yeni ameliyat geçirenler
- Kemoterapi tedavisi görenler
- Düzenli ilaç kullananlar
Bu risk gruplarındaki kişiler, oruç tutmak istediklerinde kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır. Örneğin, şeker hastaları, kan şekeri düşüklüğü ve susuzluk riskiyle karşı karşıya kalacaklarından oruç tutmamaları önerilir. Ancak, doktor denetiminde ve sahur ve iftarda dengeli beslenme programıyla, bazı diyabet hastaları oruç tutabilir. Benzer şekilde, tansiyon ve kalp hastaları da düzenli ilaç kullanmaları ve dengeli beslenmeleri gerektiğinden oruç tutmamaları tavsiye edilir, ancak hekimlerinin tavsiyesi doğrultusunda oruç tutabilirler.
Bağışıklık sistemi zayıf olan ve aşırı zayıf kişilerin uzun süre aç kalması önerilmez. Bu kişiler doktor tavsiyesiyle oruçtan muaf tutulabilirler. Böbrek yetmezliği olanlar da dehidrasyon riskine karşı oruç tutmamalıdır, ancak bazı durumlarda hekim kontrolünde oruç tutabilirler.
Hamilelik sürecinde, anne ve bebek gereksinim duydukları besinleri alamayacağı için hamile olanların oruç tutması önerilmez. Ancak, inançları gereği oruç tutmak isteyen anne adayları, bunu ancak hekim kontrolü ve onayı ile yapmalıdır. Emziren anneler de benzer şekilde, hekim kontrolünde oruç tutabilirler.
Dini bakış açısı da, tıbbi yaklaşımla uyumlu bir şekilde, kişileri güçleri nispetinde sorumlu tutar ve bazı durumlarda oruç tutmayı kolaylaştırıcı hükümler getirir. Bu genel ilke uyarınca, bazı koşullarda oruç tutmamak veya fidye vermek mübah kılınmıştır.