Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Denizi'ndeki fay hatlarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı.
Bektaş'ın belirttiğine göre, Marmara'nın kabuk yapısı, özellikle İstanbul'u 7,4 büyüklüğündeki Izmit depreminden koruma potansiyeline sahip. Jeofizik veriler, Marmara Denizi'nin altında bulunan sıcak yer manto tabakasının yükseldiğini, üstteki kabuğun ise fay hatları aracılığıyla gerilip inceldiğini ve zayıflatıldığını gösteriyor (şekil a, kırmızı bölge). Bu bölgelerdeki fay hatları, sıcaklığın ve akışkanların etkisiyle sürünmekte (creep, şekil b), bu nedenle doğuda, örneğin İzmit'teki gibi 7,4 büyüklüğünde büyük deprem enerjisi üretememektedir (şekil a, mavi alan).
Fakat, batıdan doğuya doğru artan fay kilitlenmesi, depremlerin büyüklüğünü etkileyebilir. Bektaş'a göre, bu duruma rağmen hiçbir deprem senaryosu İstanbul'un deprem tehlikesini tamamen ortadan kaldıramaz. Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Denizi çevresindeki fay hatlarının önemini vurgulayarak, bölgedeki deprem riskine karşı alınması gereken önlemlerin önemini dile getirdi.
Fethiye'de Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Paniğe Neden Oldu
Naci Görür iktidarın ‘Yüzyılın Dönüşümü, İstanbul’ projesini yetersiz buldu!