Osman Kavala'dan AYM kararı sonrası açıklama: Akıl alır gibi değil

Anayasa Mahkemesi tarafından 'hak ihlali' başvurusu reddedilen iş insanı Osman Kavala'dan açıklama geldi.

Cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedildi.

AYM Genel Kurulu'u 7'ye karşı 8 oyla, Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Söz konusu kararın ardından Osman Kavala'dan da açıklama geldi. Avukatları aracılığıyla açıklamasını duyuran Kavala, "AYM'deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir" dedi.

Osman Kavala'ya Özgürlük tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Anayasa Mahkemesi'nin son anda icat edilmiş, yasadaki tanıma uymayan ve hiçbir delile dayanmayan casusluk suçlamasıyla tutuklanmış olmamı hukuka uygun bulması, akıl alır gibi değildir. AYM'deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir. Yargıda en yaygın ve can yakıcı sorun siyasi mesajların ve siyasi ortamın etkisiyle alınan, sağlam gerekçelere dayanmayan ve cezalandırmaya dönüşen tutuklama uygulamalarıdır. Tutuklama kararları verilirken suçlananın özgür yaşama hakkı karşısında onun adalete ve topluma zararlı bir eylemde bulunma ihtimali tartılır. Kesin olan evrensel haktır, diğeri ise sadece bir ihtimaldir. İhtimalin özgür yaşama hakkını kısıtlamaya gerekçe olabilmesi ancak istisnai şartlarda meşru görülebilir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de Anayasamızın da uyulmasını emrettiği bağlayıcı norm budur."  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İYİ Parti'de Deprem! İlçe Yönetimi Topluca İstifa Etti!
Özgür Bey, Kemal Kılıçdaroğlu değil; bu tartışmalar bizi sadece yıpratır
Özel'den Erdoğan'a 'yumuşama' cevabı: "Gezi'dekiler içerideyken normalleşme olmaz"
CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var
Ekrem İmamoğlu'ndan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için anma mesajı