“COVID-19 geçirenlerde bazı sağlık sorunları hastalık iyileştikten sonra da ortaya çıkabiliyor” diyen Müftüoğlu, şunları kaydetti:
“Mesela ‘yorgunluk, isteksizlik, halsizlik, kafa karışıklığı, bulutlu bir zihinsel durum, konsantrasyon/odaklanma sorunu ve bellek zayıflaması’ ile karakterize ‘sisli beyin’ bunlardan biri. ‘Fiziksel faaliyetle çabuk yorulma, basit bedensel çabalarda bile nefes nefese kalma, hava açlığı sorunu yaşama’ gibi işaretlerle ortaya çıkan ‘AKCİĞER BÜZÜŞMESİ/FULMONER FİBROZİS’ ise bir diğeri. COVID-19 sonrası sorunların başka daha pek çok örneği var lakin yeni bir araştırmayla ortaya konan ‘Alzheımer’ ve ‘demas’a yakalanma olasılığının yüksekliği bilgisi bana göre oldukça önemli ve ürkütücü.
Amerika’da gerçekleştirilen yeni bir araştırmada, 65 yaş üstü kişilerin COVID geçirdikten sonraki 1 yıl içerisinde Alzheimer’a yakalanma olasılıklarının yüzde 80, demans tipi bunamaya yakalanma olasılıklarının ise yüzde 50’den daha fazla olduğu belirlendi.
Covid-19’a yol açan Koronavirüs’ün bu ilerleyici bellek bozukluğunu sıfırdan mı tetiklediği yoksa ortaya çıkışını mı hızlandırdığı ise henüz net ve açık olarak bilinmiyor. Bu araştırmadan bizim çıkarmamız gereken önemli derse gelince... Çevremizde Covıd-19 geçiren 65 yaş üstü kişilerin bellek sorunlarını daha yakından izlemekte ve gerektiğinde onları tıbbi yardım almaya daha çabuk yönlendirmekte fayda var.”