Osman Müftüoğlu: Müzik, ilaçtır

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, müziğin faydalarına değindiği yazısında, "Müzik ruh için sadece gıda değil, aynı zamanda bir çeşit doğal ilaçtır" yorumunu yaptı.

Müziğin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Müftüoğlu, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Eğer sağlıklı ve huzurlu bir ömür sürmek, stresinizi törpülemek, rahat bir uyku çekmek, oturduğunuz sofrada yemeğin zevkini bir tık daha üst noktalara çekmek, bulunduğunuz ortamda neşeyi bir adım daha yüksek seviyelere ulaştırmak istiyorsanız müzikten istifade ediniz. Ne yiyip içtiğinize, ne kadar yürüdüğünüze, nasıl uyuduğunuza dikkat ettiğiniz kadar ruhunuzu müzikle beslemeyi de ihmal etmeyiniz.

Araştırmalara bakılırsa müzik bize düşündüğümüzden çok daha fazlasını sağlıyor, en çok da beynimizi etkiliyor. Üstelik bu etki onu sadece muazzam bir “motivatör” de yapmıyor. Uzmanlara göre, müzik hem sağ hem de sol beynimizi etkiliyor. Eğer müziği sadece “dinlemeyi” seçersek “sağ beynimiz”, bunun yanında şarkı söylemek ya da bir enstrümanla müziği bizzat üretmek istersek “sol beynimiz” bize teşekkür ediyor. Ve yine bilimsel çalışmalara bakılırsa bu harika ikili fayda özellikle “kaygı bozuklukları, depresyon, sosyalfobi, dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü” gibi sorunlarda beynimizi/duygu durumumuzu olumlu yönde etkiliyor." 

Sağlık Haberleri

Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın
Selülit görünümünü azaltma yolları nelerdir?
Kanseri 7 Yıl Öncesinden Tespit Edebilen Yeni Kan Testi: Çığır Açan Keşif!
Şekerden Uzak Durmanın Gücü: 14 Günde Sağlıklı Değişimler
Karaciğer Sağlığı ve Detoksu: Vücudunuz İçin Önemli İpuçları!