Osmanlı döneminden kalan tarihi hamam satışa çıkarıldı!

Kosova'nın Mitroviça şehrindeki 18. yüzyıldan kalma tarihi Osmanlı hamamı, 1 milyon 600 bin euro talebiyle satışa çıkarıldı. Bakımsız durumda bulunan hamam, geçmişte müze olarak hizmet vermişti. Mirasçılar, devletin yapıyı korumasını umuyor.

Kosova'nın kuzeyinde, Mitroviça şehrinde bulunan 18. yüzyıldan kalma tarihi Osmanlı hamamı satışa çıkarıldı. Hamam, Sylejman Pasha Berisha ve Zejnullah Bej Berisha tarafından inşa edilmiştir ve 1959 yılına kadar asıl amacı doğrultusunda halkın hizmetine sunulmuştur. 2009 yılına kadar ise kent müzesi olarak işlev görmüştür. 

Tarihi yapı, 2009 yılında mirasçılara iade edilmiş, ancak şu anda bakımsız bir durumda bulunuyor. Bir kısmı restoran olarak işletilen hamam, yanındaki arsa ile birlikte satışa sunulmuş. Satış ilanında hamam için en az 1 milyon 600 bin euro talep ediliyor.

Hamamın hissedarlarından Afrim Berisha, devletin 2022 yılında tarihi yapıya yaklaşık 90 bin euro yatırım yaptığını, ancak çatısındaki kurşunların birkaç kez çalındığını belirtmiştir. Berisha, yaşadıkları zorluklar sonucunda hamamı satmaya karar verdiklerini ve devlet kurumlarının yapıyı satın alarak koruması gerektiğini vurgulamıştır.

Kosova yasaları gereği, koruma altındaki kültürel mirasların sadece ülke sınırları içinde ve yürürlükteki mevzuata uygun bir şekilde satılması mümkün. Ayrıca, Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, tarihi eserleri piyasa fiyatına göre satın alma önceliği bulunmaktadır. Ancak, bakanlıktan hamamın satışıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmamıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.