Otomobil Almayı Düşünenlere Müjde! Yeni Kampanyalar Başladı

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, sıfır araç fiyatlarında yaşanan kur artışının Eylül ayına yansıdığını, ancak bu durumun bozulmalarının olumsuz etkilenmeyeceğini belirtti.

OTOMOTIV PAZARI YILIN SON ÇEYREĞINE GIRERKEN HAREKETLENIYOR: KUR ARTIŞLARI VE KAMPANYALAR

Otomotiv pazarı, senenin son çeyreğine adım atarken önemli gelişmelerle şekilleniyor. Sıfır otomobil fiyatlarındaki zamlar, ikinci el araçların fiyatları, ÖTV değişiklikleri, döviz kurları ve bankaların sunduğu vade oranları, vatandaşların satın alma kararlarını doğrudan etkiliyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, bu değişimleri değerlendirerek, Eylül ayını mercek altına aldığımızda sıfır kilometre araç fiyatlarında geçen yıla göre %17, ikinci elde ise %15’lik bir artış görüldüğünü ifade etti.

KUR ARTIŞI FIYATLARA YANSIDI

Türkiye’nin en büyük otomotiv veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi olan Cardata’nın Genel Müdürü Yalçın, son dönemde %5,5’lik kur artışının sıfır kilometre araçlara yansıtıldığını belirtti. "Temmuz ayına kadar sıfır ve ikinci el araçlar arasındaki fiyat farkı oldukça daralmıştı" diyen Yalçın, 1,5 milyon TL’lik sıfır kilometre bir aracın, 7-8 bin kilometredeki ikinci el versiyonunun 1,3 milyon TL gibi fiyatlara satıldığını söyledi. Bu nedenle tüketicilerin, ikinci el araç fiyatlarının sıfıra yakın olması sebebiyle sıfır araçları tercih ettiğini dile getirdi. Ancak, "Temmuz ve Ağustos ayları arasında %5,5’lik avro artışı yaşandı ve markalar bu artışı Eylül fiyatlarına yansıttı. Bu da ortalamada %5,5’lik bir zam anlamına geliyor" dedi.

Buna rağmen, Yalçın sıfır kilometre araç satışlarında Eylül ayında bir düşüş beklenmediğini belirtti.

SONBAHAR KAMPANYALARI BAŞLIYOR

Okulların açılması ve büyük şehirlere dönüşün başlamasıyla birlikte araç talebinin sürdüğünü ifade eden Yalçın, ertelenmiş taleplerin ve mobilite ihtiyacının devam ettiğini vurguladı. "Özellikle kredi ve finansmana erişim, yılın son dört ayında daha da kolaylaşırsa satışlar daha da ivme kazanabilir" diyen Yalçın, Eylül ayının 80-90 bin adet aralığında kapanacağını öngörüyor. İlk sekiz aylık performansın, 2022’nin toplam satış rakamlarına ulaştığını belirten Yalçın, "Kasım ve Aralık aylarında beklenen kampanyalar ve filo sektörünün devreye girmesiyle, pazarın 1,1 milyon adetlere yaklaşması sürpriz olmaz" dedi.

İKINCI EL PAZARINDA DURGUNLUK DEVAM EDIYOR

İkinci el araç pazarındaki durgunluğun sürdüğüne dikkat çeken Yalçın, "Verilerimize göre, ikinci el satışlarında %30’luk bir düşüş var" dedi. Mevduat faizlerinin yüksek olmasının, tüketicilerin araç satın almak yerine paralarını bankada değerlendirmelerine yol açtığını belirten Yalçın, "Ancak sıfır kilometre araç pazarında durum farklı; takas imkânları, kampanyalar, Çin menşeili araçların piyasaya girişi ve filo sektörü gibi etkenler satışları canlı tutuyor" diye ekledi.

Sıfır araç fiyatlarındaki artışın, ikinci el pazarını olumlu etkileyeceğini düşündüklerini belirten Yalçın, "Sıfır kilometre araçlarla ikinci el araçlar arasındaki fiyat farkı giderek açılıyor. Bu durum, ikinci el fiyatlarının daha makul seviyelerde algılanmasına yol açacak" dedi. Yıl sonuna kadar ikinci el araç fiyatlarının sabit kalmasını beklediklerini ve büyük fiyat artışlarının olmayacağını da sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.