Otomobil Devi Üç Fabrikasını Kapatma Kararını Açıkladı: İşsiz Kalacak Çalışan Sayısı Şok Edici!

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, maliyetlerini azaltma amacıyla uzun süredir sendikalarla temas halinde. Şirketin, Almanya'daki en az üç fabrikasını kapatmayı ve büyük çaplı işten çıkarmalar gerçekleştirmeyi planladığı bildirildi.

VOLKSWAGEN, ALMANYA’DAKI ÜÇ FABRIKAYI KAPATMAYI PLANLIYOR: İŞTEN ÇIKARMALAR GÜNDEMDE

Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, şirketin Almanya'daki merkezinin bulunduğu Wolfsburg'da düzenlenen bir bilgilendirme etkinliğinde, yönetim kurulunun en az üç Volkswagen fabrikasını kapatma niyetinde olduğunu duyurdu.

ON BINLERCE ÇALIŞANI ETKILEYECEK İŞTEN ÇIKARMALAR

Cavallo, Volkswagen’in diğer tesislerinde de küçülme olacağını ve yönetimin işten çıkarmalar planladığını açıkladı. "Yönetim kurulu, bu ülkedeki tüm fabrikaları küçültmeyi amaçlıyor. Bu, ürün miktarlarının, vardiyaların ve montaj hatlarının azaltılması anlamına geliyor. Yönetim bu konuda ciddi. Almanya’daki tüm Volkswagen tesisleri bu planlardan etkileniyor ve hiçbir fabrika güvende değil." ifadelerini kullandı.

Alman hükümetine, sanayinin gerilemesini durdurmak için acilen bir master plan hazırlaması çağrısında bulunan Cavallo, kapanacak fabrikaların hangi tesisler olacağına veya işten çıkarmaların ne kadar süreceğine dair bilgi vermekten kaçındı.

Cavallo, Volkswagen Yönetim Kurulu'nun bu planlarına karşı durduklarını vurgulayarak, "Tüm yönetim kurulu üyelerini ve şirketin tepesindeki herkesi uyarabilirim: VW işgücüyle uğraşmayın." dedi.

ALMAN FABRIKALARININ KAPATILMASI VE İSTIHDAM KORUMA ANLAŞMASI

Eylül 2024’ün başında Volkswagen, maliyet azaltma ve tasarruf önlemleri kapsamında Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandıracağını duyurdu. Şirket, Avrupa'daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü azalttığını ve satışların düştüğünü gerekçe gösterdi.

Açıklamanın ardından Volkswagen hisseleri %1’den fazla düşüş gösterirken, Mercedes Benz hisseleri de benzer bir şekilde etkilendi. Volkswagen hisseleri, son beş yıl içinde değerinin %44’ünü kaybetti. Renault’da %12'lik bir düşüş görülürken, Stellantis'te %22'lik bir kazanç elde edildi.

GEÇMIŞTEKI TÜRKIYE YATIRIMI VE GÜNCEL ZORLUKLAR

2020 yılında Türkiye'deki fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen’in, şu anda Almanya'daki fabrikalarını kapatma kararının alınması, otomotiv sektöründe "deprem" etkisi yaratmış durumda. Şirket, yeniden yapılanma ve maliyetleri düşürme planları üzerinde uzun süredir sendikalarla müzakere ediyordu. Alman sendika liderleri, daha önce Volkswagen'e grev tehdidinde bulunarak, işten çıkarma kararının "tarihi bir hata" olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Volkswagen Group, Avrupa'nın 17 ülkesinde ve diğer kıtalarda toplam 114 üretim tesisiyle ortalama 650 bin kişiye istihdam sağlıyor. Almanya'daki istihdam ise yaklaşık 300 bin kişiyi buluyor. Şirket, 2026 yılına kadar 10 milyar avroluk tasarruf önlemleri kapsamında personel giderlerini beşte bir oranında azaltmayı planlıyor.

Alman otomobil üreticileri, enflasyonist baskılar, yüksek enerji maliyetleri ve artan rekabetle mücadele ederken, elektrikli araçlara geçiş sürecinde de ciddi zorluklarla karşı karşıya. Sektör, batarya teknolojisine büyük yatırımlar yapmak zorunda kalırken, artan maliyetlerle başa çıkmak için çaba gösteriyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.