Haziran ayında otomotiv sektörünün ihracatı %12 düşerek 2,6 milyar dolara geriledi, ancak sektör ülke ihracatında %14,1 pay ile birinci sıradaki konumunu korudu. Tedarik endüstrisi ve binek otomobil ihracatında Almanya ve Fransa öne çıkarken, Birleşik Krallık en büyük pazar olmaya devam etti. Ocak-Haziran 2024 döneminde ise ihracat %2,3 artarak 17,7 milyar dolara yükseldi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv sektörünün ihracatı Haziran ayında %12 azalarak 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, ülke ihracatında %14,1 pay alarak birinci sırada yer aldı.
Otomotiv sektörünün alt ürün gruplarındaki ihracat rakamları ise şu şekilde sıralandı:
- Tedarik Endüstrisi İhracatı: 1 milyar 50 milyon dolar
- Binek Otomobillerin Dış Satımı: 942 milyon dolar
- Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar İhracatı: 394 milyon dolar
- Otobüs-Minibüs-Midibüs İhracatı: 177 milyon dolar
- Çekiciler İhracatı: 30 milyon dolar
Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat Almanya’ya, binek otomobillerde Fransa’ya, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık’a, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise Fransa’ya yapıldı.
EN BÜYÜK PAZAR BİRLEŞİK KRALLIK
Haziranda 322 milyon dolarlık ihracat yapılan Birleşik Krallık, en fazla dış satım kaydedilen ülke oldu. Almanya 319 milyon dolarla ikinci, Fransa ise 315 milyon dolarla üçüncü büyük pazar konumunda.
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan dış satım, Haziran ayında %12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu ve bu bölge %70 pay ile ilk sırada yer aldı. Diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ise %14 payla ikinci sırada yer aldı ve bu ülke grubuna yönelik ihracat %14 arttı. Afrika ülkelerine yönelik ihracat ise %28 oranında bir düşüş yaşandı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, açıklamasında şunları belirtti:
"Geçen ay uzun bayram tatilinin etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azaldı. Ancak Birleşik Krallık’a %20, İspanya’ya %7, Romanya’ya %23 ve Birleşik Devletler’e %3 artış sağladık. Yılın ilk altı ayında ihracatımız %2,3 artışla 17,7 milyar dolara yükseldi. Haziran ayında bayram tatilinin olumsuz etkilerine rağmen önemli pazarlarımızda başarılı sonuçlar elde ettik."