Önceki ekonomi yönetimi döneminde, yüksek enflasyona rağmen faizler indirilmiş ve vatandaşlar yatırımlarını korumak için alternatif alanlara yönelmişti, bunlardan biri de otomobil sektörüydü. Ancak, ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el araç tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı ve hatta bazı dönemlerde birinci el araç fiyatlarını bile aşmıştı.
Yeni ekonomi yönetimi, "rasyonel politikalara" geçişle politika ve mevduat faizlerini artırdı ve parasını korumak isteyenler için yeni yatırım fırsatları sunuldu. Ancak, ekonomi yönetiminin otomobil satışlarına getirdiği bazı kısıtlamalar, otomobil talebinde azalmaya neden oldu. Şimdi, uzmanlar otomotiv sektöründe bir daralma öngörüyor.
"ARZ TALEP DENGESİ YERİNE OTURMAYA BAŞLADI"
Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Bloomberg HT'ye verdiği röportajda otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediğini ifade etti.
Bilaloğlu'nun sözleri şöyle devam etti:
"2023, Türkiye otomotiv pazarı olarak tarihi rekor seviyede kapatıldı. İlk çeyrekte hala daha bir arz talep dengesizliği vardı. Talep yüksekti. Aynı zamanda yatırım aracı olarak da tercih edildi çünkü finansal enstrümanlar enflasyona karşı korunmayı sağlayamıyordu. Birinci elde araç bulunamamasından dolayı ikinci elde fiyatlar olmaması gerektiği gibi arttı. Son çeyrekteyse arz talep dengesi yavaş yavaş yerine oturmaya başladı."
"PAZARIN YÜZDE 30 CİVARINDA DARALMASINI BEKLİYORUZ"
"Hükümetin koyduğu programlarda açık açık söyledikleri şekilde, bu yıl hedeflerden bir tanesi ekonomiyi yavaş yavaş soğutmak. Ocak ayında satış sayıları bir önceki Ocak ayına göre gene arttı fakat bunun temel sebebi ÖTV’siz satış yapılabilecek araç sayısının ciddi şekilde artması.
Öte yandan bizim beklentimiz bu yıl için toplam pazarın Avrupa gibi yüzde 30 civarında daralacağı yönünde gerçekleşiyor. 1,3 milyonluk bir pazardan yüzde 30 daralma dediğinizde 800 binlik bir pazardan bahsediyoruz. 800 binlik bir pazar da Türkiye için kötü bir pazar büyüklüğü değil diyebiliriz."