''Otomotiv sektörüne büyük darbe''

Dünya gazetesinden Gültekin Kara, kurdaki artışın en büyük yansımasının otomotiv sektöründe yaşanacağını söyledi.

Türkiye, yakın tarihinin en önemli ekonomik krizlerinden bir tanesiyle karşı karşıya. ABD’nin yaptırımlarıyla alevlenen kurlardaki yangın, geri dönülebilecek noktayı geçti yorumlarına yol açıyor.

Dünya gazetesinden Gültekin Kara, "Şahsi fikrime göre, Trump’ın kendi karizmasını kurtarmak amacıyla yaptıkları, Türkiye’de zaten yanan ateşe benzin dökme etkisi yaptı, ardından esen sert rüzgarlar da yangını körükledi" diyor.

Bu gidişin nerede duracağının şu an kimse tarafından öngörülemediğini söyleyen Kara, "İşte bu durum da otomotiv firmalarını, oldukça derinden etkileyecek. Üretici firmalar, konsolide bütçelerinde devalüasyon etkisiyle kar gösterebilecek belki lakin sadece otomotiv birimlerinin artıya geçmesi artık neredeyse mümkün değil" diyor.

Zira, pazarın yüzde 70’e yakını ithal olan Türkiye’de bu kur seviyesi ile perakende satış yapmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda Kara'nın anlattıklarına göre...

Kara, yakın zamanda 100 bin liranın altında aracın neredeyse birkaç tane kalacağına işaret ediyor. "Filoların yön verdiği pazarda en büyük darbeyi de muhtemelen yetkili satıcılar yiyecektir" diyen Kara, "Firmaların atacağı ilk adım, bayi karlarına yönelik azaltmaya gitmek olacaktır. Yani bayiler bir yanda azalan adetler, diğer yanda da sattıkları otomobillerden daha az kâr elde etme durumuyla yani bir anlamda çift taraflı kıskaç altına girecekler. Buna bir de eğer firmalardan hedef baskısı da yaşamaları halinde yani tüketicisi olmayan otomobilleri kendi parklarına çekme/ çekmeye zorlanma durumunun gerçeklemesi halinde yetkili satıcıları çok zor günlerin beklediği çok açık" görüşünü dile getiriyor.

Yaşananların bayi sayısında önemli erozyonların yaşandığı 1994-2001 krizleri ile benzerlik gösterdiğini söyleyen Kara, "Umarım sonbaharda yaprak dökümü çok etkili olmaz" temennisinde bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
Fed Başkanı Jerome Powell'dan faiz indirimi mesajı geldi
ABD Piyasalarında Karışık Seyir: Fed'den Faiz Sinyali, Şirket Gelirleri Değerlendirildi
ABD İşgücü Piyasasında Mart Ayında Beklenmedik Daralma: Açık İşlerde Ciddi Azalma