TÜRKIYE OTOMOTIV SEKTÖRÜNDE TARIHI REKOR VE ÖTV MATRAHI TARTIŞMALARI
Türkiye otomotiv sektörü, üst üste ikinci yılında tarihi rekorunu kırma yolunda ilerliyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, yılın ilk 11 ayında pazar 1.1 milyon adede yaklaştı. Geçen yılki rekoru egale etmek için aradaki fark yalnızca 165 bin oldu. Ancak, araç satışlarındaki bu yüksek tempo sektördeki diğer önemli gelişmelerin geri planda kalmasına yol açtı. İthal otomobil satışında 11 ayda yüzde 4’lük artışa rağmen yerli otomobillerde yüzde 7’lik azalış yaşandı. Bu durumun nedeni olarak, yerli üretim otomobillerin ithal modellerle aynı ÖTV diliminde yer alması gösteriliyor.
ÖTV MATRAHLARINDA DÜZENLEME TALEBI
Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, 2025 bütçe teklifinde Motorlu Taşıt Araçları'ndan elde edilen ÖTV beklentisi, 2024'e göre yüzde 65 oranında artırıldı. Ancak bu hedefin tutturulması için ya pazarın daha da büyümesi ya da olası bir vergi artışının gündeme gelmesi gerekebilir. Uzun süredir yapılmayan ÖTV matrah güncellemesi de yeniden gündeme taşındı.
ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, mevcut durumda matrah tutarı 280 bin Türk Lirası’nı aşan otomobillerin, 1600 cc altı motor hacmi için yüzde 80’lik vergi dilimine tabi olduğunu belirtti. Bozkurt, "Uzun zamandır bu tanımlamalarda güncellemeler yapılmadı ve bizim talebimiz bu matrahlarda bir güncelleme yapılmasının şart olduğu yönünde" diyerek ekonomi yönetimine seslendi. Bozkurt, düşük vergi diliminde yer alan araç seçeneklerinin artması ve daha geniş kesimlerin araçlara ulaşabilmesi için günümüz koşullarına uygun bir matrah düzenlemesi yapılmasının yararlı olacağına inandıklarını ifade etti.
TAŞIT KREDILERI DE GÜNDEMDE
Bozkurt, BDDK’nın taşıt kredileri limitlerinde de 3 yıldır bir güncelleme yapmadığını belirterek, günümüz koşullarına uygun kredi limiti ve vade seçeneklerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Ayrıca, 2024'te otomobil fiyatlarının reel olarak gerilediğini de belirtti.
1 milyon satış barajının aşıldığını kaydeden Bozkurt, 2025 öngörüsünü de paylaştı. ÖTV muafiyetli araçlarda özellikle ilk çeyrekte yeniden değerleme oranıyla birlikte büyük bir düşüş yaşanmayacağını belirtti.
ÖTV’DE SIFIRLAMA PLANI
ODMD, otomobillerden alınan ÖTV'nin sıfırlanmasına yönelik 10 yıllık planını 2022 sonunda kamuoyuyla paylaşmıştı. Büyük ses getiren bu planla ilgili ise aradan geçen sürede herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bozkurt, "2023 Şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrası bütçe ile ilgili ihtiyaçların artması nedeniyle önerimizle ilgili somut bir gelişme sağlanamadı" dedi.