Oxford araştırdı: Politikacılar, halktan daha uzun yaşıyorlar

Oxford Üniversitesi 11 ülkeden 57 bin 500 politikacıyı inceledi

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, politikacıların halka oranla daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, sonuçların politikacıların her türlü sağlık hizmetine erişebilecek maddi güce sahip olmasından dolayı ortaya çıkmış olabileceğini vurguladı. Araştırma ekibi, politikacılar için ‘çok yüksek’ avantaja sahip ‘elit bir grup’ ifadesini de kullandı.

İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, politikacıların, temsil ettikleri halka göre daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 11 ülkeden ve 57 bin 500’den fazla politikacının sağlık verilerine odaklandı.

Ortaya çıkan sonuçlara göre, politikacıların halktan ortalama 4.5 yıl daha uzun yaşadığı belirlendi.

Araştırmada, farklı ülkelere göre sürenin değiştiği de vurgulandı. Buna göre, İtalya’da politikacılar halktan 7.5 yıl fazla yaşarken, İsviçre’de bu süre üç yılda kaldı.


1935 doğumlu José Mujica 87 yaşında. Gerillalık da yapan Uruguaylı politikacı, 2010-2015 yılları arasında ülkesinin cumhurbaşkanlığını sürdürmüştü.

POLİTİKACILAR ‘ÇOK YÜKSEK’ AVANTAJA SAHİP ‘ELİT BİR GRUP'
Uzmanlar, sonuçların politikacıların her türlü sağlık hizmetine erişebilecek maddi güce sahip olmasından dolayı ortaya çıkmış olabileceğini vurguladı.

Araştırma ekibi, politikacıların şu anda nüfusun geri kalanına kıyasla ‘çok yüksek’ avantaja sahip olan ‘elit bir grup’ olduğunu da vurguladı.

1926 doğumlu Fidel Alejandro Castro Ruz, 2016'da 90 yaşında ölmüştü ve yaklaşık 50 yıl ülkesini demir yumrukla yönetti. Castro'nun kurduğu diktatörlük halen ülkedeki hâkimiyetini koruyor.


Oxford Üniversitesi Sağlık Ekonomisi Araştırma Merkezi’nden Dr Laurence Roope “Çalışmamız, politikacıların ölüm oranlarını ve yaşam beklentilerini yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş genel nüfusla karşılaştıran bugüne kadarki en büyük çalışmadır” dedi.

“20. YÜZYILA GÖRE ÇOK YÜKSEK SÜRE GİTTİKÇE UZUYOR’
Roope, sözlerine “Sonuçlar, bugün politikacıların hayatta kalma avantajının 20. yüzyılın ilk yarısında gözlemlenene kıyasla çok yüksek olduğunu gösteriyor” ifadeleriyle devam etti.

Şimdiye kadar, politikacılar ve temsil ettikleri nüfus arasındaki ölüm oranlarını karşılaştıran çalışmalar, tipik olarak bir veya birkaç ülkeye odaklanmıştı.


Dünya Savaşı'nda NAZİ'lere karşı verdiği mücadeleyle efsaneleşen İngiltere Başbakanı Winston Churchill de 90 yaşında yaşamını yitirmişti

Ancak bu sefer, Avustralya, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere 11 ülkeden politikacılarla ilgili veriler toplandı.

Uzmanlar, bu ülkelerdeki politikacıların yaklaşık 70 yıllık sağlık verilerinden de faydalandı.

ABD'nin dış politika cambazı Henry Kissinger, 99 yaşında olmasına rağmen ülkenin politikasını belirlemedeki etkinliğinden bir şey kaybetmedi. Davos'taki Worl Economic Forum'da Ukrayna'nın Rusya'ya toprak vermesini istemesiyle gündeme gelen ABD'li politikacı, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'den sert bir cevap da almıştı


POLİTİKACIYLA HALK ARASINDA EN FAZLA FARK İTALYA'DA
İşte Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ülkeler ve politikacıların halka oranla yaşam ortalamaların yüksekliği:

İtalya – 7,5 yıl
ABD – 7 yıl
Fransa – 6 yıl
Almanya – 4,5 yıl
Kanada – 4 yıl
Yeni Zelanda – 4 yıl
Avusturya – 4 yıl
Avustralya – 3,5 yıl
Hollanda – 3,5 yıl
Birleşik Krallık – 3,5 yıl
İsviçre – 3 yıl

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.