Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK'nın oy geçersizlik kriterleri açıklandı!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy geçerlilik ve geçersizlik kriterlerini belirledi. İşte, seçmenlerin dikkat etmesi gereken kurallar ve oy pusulalarının geçerlilik şartları...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy pusulalarının geçerlilik ve geçersizlik kriterlerini belirledi. İşte YSK'nın belirlediği oy geçerlilik ve geçersizlik durumları...

Geçerli Oyların Kriterleri:

  1. Bütünlüğü Bozulmadan Kazayla Yırtılan Zarflar: Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında bütünlüğü bozulmadan bir kısmının kazayla yırtılması durumunda oy geçerli sayılacak.

  2. Lekelenmiş Ancak Amaç Belli Olmayan Pusulalar: Pusulanın lekelenmiş olması ancak bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması durumunda oy geçerli kabul edilecek.

  3. Katlanarak Zarfa Konulduğunda Taşma Durumu: Pusulanın katlanarak zarfa konulması sonucu "tercih" veya "evet" mührü veya sandık kurulu mührü izinin diğer kısımlara geçmesi durumunda, oy geçerli kabul edilecek. Ayrıca, bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "tercih" veya "evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşması veya başka bir alanı belirgin şekilde etkilememesi durumunda da oy geçerli olacak.

  4. Birden Çok Mührün Basılması: Siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması durumunda, alanları ayıran çizgili bölgeye taşmamak kaydıyla oy geçerli sayılacak.

  5. Farklı Seçim Türlerinde Geçersizlik Ayrımı: Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Geçersiz Oyların Kriterleri:

  1. Mühür ve Filigran Bulunmayan Pusulalar: Sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak.

  2. Mührün Basılmadığı Pusulalar: Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları geçersiz kabul edilecek.

  3. Birden Fazla Alana Mühür Basılan Pusulalar: Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçersiz sayılacak.

  4. Taşma ve Çizme Durumu: Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları, ayrıca siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş pusulalar geçersiz olacak.

  5. Seçim Çevresi Uyumsuzluğu: Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.

  6. Bütünlüğü Bozulmuş Pusulalar: Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları geçersiz kabul edilecek.

  7. Özel İşaret ve Karalama Durumu: Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş, ayrıca özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış pusulalar geçersiz olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

“Bir af söz konusu değil, anayasanın gereği yapıldı”
TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
Ankara’da vekâletler çekişmesi
Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu
‘Masanızda benim fotoğrafım varmış