Oymaağaç’ta Kazı Çalışmaları: Hititlerin Kutsal Şehri Nerik’te Neler Bulundu?

Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, 19 yıldır devam eden kazı çalışmalarında Hititlerin kutsal şehri Nerik’te önemli bulgulara ulaştıklarını belirtti. Çivi yazılı tabletler ve Demir Çağı mimarisi dikkat çekiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, 19 yıldır süren kazı çalışmalarında elde ettikleri önemli bulguları paylaştı. Bu yıl temmuz ayında başlayan çalışmaların kasım ayına kadar devam etmesi planlanıyor. Yılmaz, kazı alanının Hititlerin kutsal şehri Nerik olarak bilindiğini belirterek, "Günümüzden 6 bin yıl kadar öncesine uzanan bir yerleşimden bahsediyoruz. En erken yerleşim kalkolitik döneme kadar uzanıyor. Erken Tunç ve Geç Tunç Çağı'nda parlak bir dönem yaşıyor. Demir Çağı'nda yerleşim devam ediyor. Son aşamasında Roma Dönemi'nde bir mezarlık olarak yerleşim son buluyor." dedi.

KAZILARDAKİ GELİŞMELER

Bu yılki kazılarda höyüğün kuzeybatısında bulunan geniş düzlükte Demir Çağı mimarisine yönelik çalışmalar sürdürüldüğünü ifade eden Yılmaz, "Ahşap mimariden söz etmemiz mümkün. Burada ormanlık bölgelerde ağaç gövdeleri üst üste yığılarak yapılan çantı tekniğinde yapıların yer aldığı bir alanı kazıyoruz." diye ekledi. Yılmaz, kazılarda her yıl önemli bulgulara ulaştıklarını ve bu yıl Nerik savını destekleyen birçok buluntunun yanı sıra çivi yazılı belgelerin elde edildiğini vurguladı.

ÇİVİ YAZILI TABLETLER VE ÖNEMİ

Doç. Dr. Yılmaz, "Şimdiye kadar bulduğumuz çivi yazılı tablet sayısı 27'ye ulaştı. Bu tabletlerin çoğu Samsun Müzesi'nde sergileniyor. Tabletlerde Nerik adı geçiyor ve bu bölgenin coğrafi unsurlarını tanımlayan birçok veri mevcut. Ayrıca, hava tanrısına adanmış tapınağın bir bölümü olan Dahanga ismi de önemli. Bu yıl bulunan tablet üzerinde Dahanga'nın ismi yine karşımıza çıkıyor." diyerek bulguların önemine dikkat çekti.

SAMSUN KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜNDEN DEĞERLENDİRME

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ise kazı çalışmalarının başarılı bir şekilde sürdüğünü belirterek, "Buranın her bir santimetrekaresinde adeta bir uygarlık bulgusu var. Binlerce yılı bir anda ortaya çıkarıyor. Samsun ve Anadolu tarihi adına çok önemli bilgiler veriyor." şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.