Özel okullarda dikkat çeken yasak: "Milli ve kültürel değerlere aykırı" etkinlikler yasak!

Milli Eğitim Bakanlığı, 'Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni düzenlemeyle birlikte önemli konuları ele alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 'Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni düzenlemeyle birlikte önemli konuları ele alındı. Buna göre, ‘milli ve kültürel değerlere aykırı’, ‘öğrencilerin psikososyal gelişimlerine katkı sağlayamayacak etkinliklerin’ yapılamayacağı hüküm altına alındı.

SOSYAL ETKİNLİK VE GELİŞİM MERKEZİ KURULACAK

Ortaokul öğrencileri için yeni bir kurum türü olan "sosyal etkinlik ve gelişim merkezi" tanımlandı. Bu merkezlerde öğrencilerin ilgi, talep ve kabiliyetleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanat içerikli ve sportif faaliyetlerin yanı sıra akademik gelişim çalışmaları yapılacak. Özel öğretim kurumlarının açılışı, devri ve nakli gibi işlemlerde, bina tapu senedi ve yapı kullanım izin belgesi konusunda değişikliğe gidildi. Belgelerin temininde yaşanan güçlükler göz önüne alınarak, "bina tapu senedi" yerine "tapu senedi" istenecek ve yapı kullanım izni aranmayacak.

TAŞINMAZLARDA ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINA İMKAN TANINDI

Hazine ve özel bütçeli idarelerin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde özel öğretim kurumu açılmasına imkan tanındı. Bu, kısmen veya tamamen bu kuruluşlara ait taşınmazlar üzerinde eğitim kurumu açılmasını mümkün kılıyor. Türk programı uygulamayan milletlerarası özel öğretim kurumlarının öğretim programları ve materyalleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanacak. Bu düzenleme, yabancı öğretim programlarının denetim altına alınmasını amaçlıyor.

OKULLARIN ÇALIŞMA TAKVİMİ VE SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Okulların çalışma takvimi ve saatlerine yönelik yapılan değişiklikle birlikte, merkezi sınavlar gibi eğitim ve öğretim genel işleyişine dair hususlar dikkate alınacak. Ayrıca, kurumlarda ‘milli ve kültürel değerlere aykırı’ etkinliklerin yapılamayacağı hükme bağlandı. Kurum dönüşüm işlemlerinde idari soruşturması bulunan, ancak soruşturma konusu kapatmayı gerektirmeyen kurumların dönüşüm işlemlerini tamamlayabilmesine olanak sağlandı.

YABANCI UYRUKLU EĞİTİM PERSONELİNE ÖN İZİN BELGESİ

Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenebilmesi için istenen denklik belgesinin temin işlemlerinde yaşanan sıkıntıların önlenmesi amacıyla düzenleme yapıldı. Denklik belgesini ibraz edemeyenler, en fazla iki yıl süresince denklik için başvuru yapıldığına dair belge ile ön izin alabilecek. Okullarda kullanılacak ders kitaplarının bakanlıkça onaylanması esas kılındı ve bu konuda kurucu, kurucu temsilcisi ve kurum müdürüne görev tanımı getirildi. Bu adım, eğitimde standartları sağlama amacını taşıyor.

ÜCRETSİZ OKUTMA VE TEŞVİK KONUSUNDA DEĞİŞİKLİKLER

Özel öğretim kurumlarında ücretsiz okutma önceliği, harp veya vazife malulü sayılanların çocuklarına ve koruma kararı alınan çocuklara verildi. Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerinin teşvik kapsamına alınmayan alanlara öğrenci kabul edebilmesine olanak tanındı. Özel çeşitli kursların özel öğretim kurslarına dönüşümlerini teşvik etmek amacıyla, bu süreçte kurucu öğrenim şartı aranmaması ve dönüşüm işlemleri sonunda programları devam eden kursiyerlerin aynı kurumda eğitim almaya devam edebilmesine imkan tanındı. Bağımsız giriş şartı özel öğretim kursları için kaldırıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.