Özgür Erdursun kötü haberi verdi: "2025 emeklileri yüzde 30 daha düşük maaş alacak"

SGK uzmanı Özgür Erdursun, 2025 yılında emekli olacak kişilerin, 2024 yılında emekli olanlara kıyasla yüzde 30 ile yüzde 33 oranında daha düşük maaş alacaklarını belirtti.

2025 yılında emeklilik başvurusu yapmayı planlayan milyonlarca çalışanın kafası karışmış durumda. Enflasyon kaynaklı olarak emekli maaşları arasında farkların ortaya çıkmasıyla birlikte, birçok çalışan kayıplara uğramamak için emeklilik planlarını hızlandırdı.

SGK uzmanı Özgür Erdursun, 2024 ve 2025 yıllarındaki emekli maaşları arasındaki farkın güncellenme katsayılarındaki farklılıklardan kaynaklandığını belirtti. Bu yıl emeklilik başvurusu yapmayanların, en az yüzde 30 daha az maaş alacaklarını hatırlattı.

Erdursun, emeklilik hakkı olduğu halde çalıştığı iş yerinin emekli çalıştırmaması nedeniyle başvuru yapamayan milyonlarca insana dikkat çekti. Bu kişilerin devlete sigorta primi öderken, emekli olma konusunda zorluklar yaşadığını vurguladı. Bu durumun, hem devlet hem de çalışan açısından büyük kayıplara yol açacağını ifade etti.

Özgür Erdursun yaptığı açıklamalarda şu bilgiler paylaştı:

-"2025'de emekli olacaklar güncelleme katsayıları sebebiyle 2024'e göre daha düşük emekli aylığı alacaklar.

-Emekliliğini hak ettiği halde, emekli olduktan sonra işverenlerin emekli çalıştırmaması sebebiyle emeklilik müracaatında bulunmayan ve emekli aylığı almadan her ay devletin kasasına yüksek rakamlarla sigorta primi girmesini sağlayan kişilerin sistem tarafınca emekliliğe zorlandığını görüyorum.

-Bu durumda devlet ödemediği emekli aylıklarını ödemek zorunda kalacak ve sigorta primi gelirinden olacak. Yani devletin kaybı olacak.

-2024 sonrasına emekliliğini bırakanlar %30-33 gibi ciddi oranlarda kayıp yaşayacak.

-Kaybeden hem sigortalı hem de devlet olacak.

-Hükümet yetkilileri devamlı ülkemizde emekli sayısının fazla olmasından şikayet ederken, hükümetin uyguladığı yasalar çalışmanın değil de emekli olmanın avantaj olduğu emekli aylığı hesaplama sistemine devam ediyor.

-Enflasyondan kaynaklı bu durumun çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

-Mevcut emekli aylığı hesaplama sistemi emekli olmayı ve kayıt dışı emek vermeyi özendiriyor.

-Emekli aylığı hesaplama sistemi sigortalının emekli olmayı hak ettiği halde daha fazla çalışıp emekli aylığı almadan prim ödeyerek emekli olduğunda en azından mecburi gereksinimlerini karşılayacak, sistemden çıktıktan sonra geçinebileceği bir emekli aylığı almayı özendirici hale gelmesi gerekiyor diye düşünüyorum."

✍️2025'de emekli olacaklar güncelleme katsayıları sebebiyle 2024'e göre daha düşük emekli aylığı alacaklar.
◼️Emekliliğini hak ettiği halde, emekli olduktan sonra işverenlerin emekli çalıştırmaması sebebiyle emeklilik müracaatında bulunmayan ve emekli aylığı almadan her ay…

— Özgür Erdursun (@ozgurerdursun) September 28, 2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.