Kıbrıs, Geç Pleistosen döneminde yalnızca iki tür megafauna barındırıyordu: 500 kg ağırlığındaki cüce fil (Palaeoloxodon cypriotes) ve 130 kg ağırlığındaki cüce hippo (Phanourios minor). Ancak, bu türlerin her ikisi de yaklaşık 14,000 yıl önce insanlar adaya geldiğinde hızla yok oldu. Bu tarihi yok oluşun ardındaki nedenleri araştırmak amacıyla, Avrupa Bölgesel Gelişim Fonu ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Araştırma ve İnovasyon Vakfı tarafından finanse edilen MIGRATE projesi, Flinders Üniversitesi'nden Profesör Corey Bradshaw liderliğinde gerçekleştirildi. Araştırma bulguları, Kıbrıs’taki Paleolitik avcı-toplayıcıların, cüce hipoları yok ettikten sonra 1000 yıldan daha kısa bir süre içinde cüce filleri de avladıklarını gösteriyor.
Yapılan matematiksel modeller, Kıbrıs’taki küçük insan nüfuslarının bu devasa hayvanları hızla yok etme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu süreçte avcılığın rolünü vurgulayarak, cüce fillerin ve hipoların yok olmasının ana sebebinin, Paleolitik insanların avcı-toplayıcı olarak besin talepleri olduğunu belirtiyorlar. Flinders Üniversitesi'nden baş yazar Profesör Corey Bradshaw, "Sonuçlarımız, Kıbrıs'taki Paleolitik insanların megafauna yok oluşlarının en azından kısmen sorumlu olduğunu güçlü bir şekilde destekliyor" diyor.
Dr. Theodora Moutsiou, "Kıbrıs, modellerimizi test etmek için mükemmel bir yer çünkü ada, insan nüfuslarının varlığının megafauna türlerinin yok oluşuna yol açıp açmadığını incelemek için ideal koşullar sunuyor" ifadesini kullanıyor. Araştırma, küçük insan nüfuslarının yerel ekosistemleri bozma ve büyük yok oluşlara yol açma konusundaki etkisini anlamaya yönelik önemli veriler sunuyor. Araştırmalar, insan etkisinin tarih boyunca ekosistemlerdeki değişikliklere yol açtığını bir kez daha gözler önüne seriyor.