Pamir'den rektöre tepki: Ben bilmiyorum da sen mi biliyorsun?

Petrol Mühendisi Necdet Pamir, 'müjde' diye duyurulan Karadeniz'deki doğalgaza ilişkin “Hedef seviyeye 1000 metreye yakın mesafe var'. Tek bir kuyu (tamamlansa bile) üzerinden, acele rezerv açıklanmasının bilimsel bir değeri yoktur" dedi.

Sözcü gazetesinden Aytunç Erkin'e konuşan Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Grubu Başkanı Necdet Pamir, 320 milyar metreküplük doğalgaz yatağı açıklamasını değerlendirdi. Pamir, "Türkiye halen enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı bir ülke. AKP iktidara geldiğinde bu oran yüzde 67 idi. Enerji tüketimimizin yüzde 29'u doğal gazla ve yine yüzde 29'u petrolle karşılanmakta. Doğal gazda ithalata bağımlılık oranımız % 99.6, petrolde ise yüzde 94.3… Kömürde de büyük miktarda ithalat söz konusu. 2019'da görece düşük petrol/gaz fiyatlarına ve ekonomik krize bağlı daralmaya karşın, 41.6 milyar dolar enerji kaynağı ithalat faturası ödendi. Bu durum ekonomimiz; enerji ve ulusal güvenliğimiz açısından sürdürülebilir değil.” açıklamasında bulundu. 

“YERLİ KAYNAKLARIMIZ ATIL”

Pamir, 'Asıl çözülmesi gereken soruna' ilişkin “Geçen yıl 303 milyar kilovat-saat elektrik tüketen Türkiye'nin, henüz devreye almadığı yenilenebilir enerji kaynaklarından 600 milyar kilovat-saatten fazla elektrik üretilebilecektir. Yerli-yenilenebilir kaynaklarımız tamamen atıl. Hal böyle iken tamamen Rusya'ya bağımlı olacağımız Akkuyu Nükleer Santrali macerası sürdürülmekte. Oysa Türkiye'nin mevcut santral kurulu gücü, tam verimle çalıştırılsa, yıl içindeki en yüksek elektrik talebini yüzde 40 fazlası ile karşılayabilecek kapasite. Yeni fosil kaynaklı santrallere değil, mevcut kapasiteyi daha verimli kullanacak politikalara gereksinim var. Türkiye'nin çözmesi gereken asıl ve temel sorunlar bunlar.” 

“SONDAJI HALEN SÜREN KUYU”

Pamir,  'doğalgaz yatağı bulunması müjde değil mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Birincisi… Enerjide dışa bağımlılığa karşı 40 yıldır mücadele veren bir mühendis olarak tabii ki önemli… Ancak… Henüz sondajı sürmekte olan bir kuyunun çok yetersiz verileri üzerinden, yerli ve uluslararası medyaya yansıtılan demeç ve yorumlarla… Bilimsel olmayan açıklamaların yapılması, ülke yararına değil.”

“TEK BİR KUYUYLA AÇIKLANAMAZ”

Pamir şöyle devam etti: “Tuna 1 kuyusu, Fatih Derin Su Sondaj gemisi tarafından halen delinmekte. Enerji Bakanı'nın açıklamaları ile de teyit edildiği gibi, ‘hedef seviyeye 1000 metreye yakın mesafe var'. Tek bir kuyu (tamamlansa bile) üzerinden, acele rezerv açıklanmasının bilimsel bir değeri yoktur. Bir rezervuarı tanımlayacak yeterli sayıda kuyu açılmadan… Bu kuyularda uzun süreli akış testleri yapmadan… Rezervuar itki mekanizmaları belirlenmeden… Rezerv hesabında kullanılacak çok sayıda parametreyi (örneğin formasyon hacim katsayısı, vb.) belirleyecek basınç-hacim-ısı testleri yapılmadan açıklanan rezerv miktarları tamamen spekülatif ve kamuoyunda yanıltıcı etki yaratmakta. Borsa hareketlerinde de spekülatif etkiler yaratmaktadır. Hükümetin sorumlu davranarak, bu tür açıklamaları geçersiz kılacak resmi açıklamasını cuma günü değil, geçen çarşamba günü yapması gerekirdi.”

CANLI YAYINDA YANDAŞLARI ZORA SOKAN AÇIKLAMALAR

Öte yandan Pamir'in HaberTürk canlı yayınında Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ile girdiği diyalog gündem oldu. Pamir, Türkiye Petrolleri genel müdüründen aldığı bilgilerle "Bütün kilit kadrolar yerlidir" diyen Hacısalihoğlu'na tepki gösterdi. Paylaşılan bilgilerin doğru olmadığını savunan Pamir, "Ben 26 sene bu kurumda çalıştım. Sen 1 gün çalışmadın. Ben bilmiyorum da sen mi biliyorsun?" diye sorunca Hacısalihoğlu'nun soruya yanıt verememesi dikkat çekti.

Necdet Pamir, şöyle konuştu:

"Çok enteresan, Yaşar da benim çok eski dostum. Bizi izleyen Türkiye Petrolleri'nde senelerce çalışmış yer bilimciler var, hepsinin kemikleri sızlar. Siz kalkıp mevcut Türkiye Petrolleri'nin mevcut genel müdüründen brifing alıp 'bütün kilit kadrolar yerlidir' dediğiniz zaman bu doğru olmuyor.Onun dediğinin geçerli olduğunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Ben Türkiye Petrolleri'nde 26 sene emek verdim. Ben bilmiyorum da siz mi biliyorsunuz?Sen Türkiye Petrolleri'nde 1 gün çalıştın mı ki biliyorsun bunları? Laf olsun diye mi konuşuyoruz bunları? Bir iddiada bulunacaksak bunun arkası var. Nereden biliyorsun? Brifing almadın da kim söyledi? Brifing almak ayıp değil ayrıca. Ama genel müdür ne söylüyorsa bu doğrudur demek söz konusu bile değil. Ben burada 26 sene çalıştım. Ben burada genel müdür muavinliği yaptım. Ben bilmiyorum da sen mi biliyorsun?"  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.