Pamuk gibi Arnavut ciğeri tarifi

Tabaklara geleneksel lezzetlerin izini sürmek, bazen kent efsanelerine karışabilir. Ancak, Arnavut ciğeri bu efsanelerden biri değil; lezzetiyle ve tarihçesiyle İstanbul'un sokak lezzetlerinin baş tacı. Yolunuz bu şehre düştüyse, lezzet serüveninizi tamamlamak için Arnavut ciğerini tatmanız şart.

İSTANBUL'UN SOKAK LEZZETI ARNAVUT CIĞERI: TARIH VE TARIF

Geleneksel lezzetlerin izini sürmek bazen kent efsanelerine karışabilir. Ancak, Arnavut ciğeri bu efsanelerden biri değil; hem lezzeti hem de tarihçesiyle İstanbul'un sokak lezzetlerinin baş tacıdır. Yolunuz bu şehre düştüğünde, lezzet serüveninizi tamamlamak için mutlaka Arnavut ciğerini tatmalısınız.

Bu eşsiz lezzetin hikayesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin mutfak kültüründe köklü bir yere sahip. Arnavutluk'tan İstanbul'a göç edenlerin getirdiği bu tarif, zamanla şehrin en sevilen atıştırmalıklarından biri haline gelmiştir. Arnavut ciğeri, ince doğranmış dana ciğeriyle yapılan ve özel baharatlarla harmanlanan bir lezzet şölenidir.

Arnavut Ciğerinin Sırrı Nedir?

Usta ellerde pişirilen dana ciğeri, yağda kızartılarak hazırlanır. Bu lezzetin püf noktası, mükemmel pişmiş, dışı çıtır içi ise yumuşacık olan ciğerin özenle seçilmesinde yatar.

Malzemeler

  • Yarım kilo dana ciğeri
  • 1 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı toz veya pul biber

Kızartmak İçin

  • Sıvıyağ

Yapılışı

  1. Ciğeri Hazırlama: Kullanacağınız ciğerin zarını temizleyip küp küp doğrayın.

  2. Unlama: Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba alın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerlerin üzerine serpin. Karbonat, ciğerin lezzetini artıran püf noktalarından biridir. Ciğer dolu tabağı sallayarak unlu karışımın ciğerlerin tamamına yayılmasını sağlayın.

  3. Kızartma: Tavaya sıvıyağ koyup iyice kızdırın. Ciğerleri fazla undan temizleyip yağa atın. Orta ateşte ciğerlerin rengi dönene kadar kızartın. Kızaran ciğerleri süzgeç yardımıyla servis tabağına alın.

  4. Baharatlama: Üzerine toz veya pul biber serpin.

Afiyet olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.