Pamuk üretimi ekonomik krizin etkisiyle azalma eğiliminde

Ekim alanları ve üretiminde artışı yakalayan pamuk, ekonomik krizin etkisinde kalarak azalma eğilimine girdi. Önlem alınmaz ve üreticiler desteklenmezse önümüzdeki yıl pamuk üretiminde ciddi bir düşüş görülmesi bekleniyor.

Birgün Gazetesi'nden Orhan Sarıbal'ın haberine göre, son yıllarda ekim alanında ve üretiminde artış görünen pamuk, ekonomik krizin etkileriyle bu özelliğini kaybetmekle karşı karşıya. Ekonomik kriz nedeniyle, ülkemiz pamuk üreticisi dünya piyasalarının altında bir fiyatla ürününü satmak zorunda kalmaktadır. Gerekli önlemler alınmaz ve pamuk üreticisi desteklenmez ise önümüzdeki yıl pamuk üretiminde ciddi bir azalma olması sürpriz olmayacaktır.

EGE'DE ÜRETİM AZALDI

Pamuk, ülke ekonomisine sağladığı istihdam, tekstil, yağ, yem ve linteri ile kâğıt sanayinde, önemli bir katma değer yaratmakta. Pamuk tarımı Ege, Güneydoğu Anadolu ve Çukurova bölgesinde yapılmakta. Pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 59’u Güneydoğu Anadolu, yüzde 22’si Ege, yüzde 18’i Çukurova’da gerçekleşmekte. Bu üretimin yüzde 88,1’i İzmir, Aydın, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yapılıyor. Şanlıurfa ili tüm üretimin tek başına yüzde 42’sini karşılamakta.

Son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuk üretiminde öne çıkmakta. TÜİK verilerine göre 2017 yılında 1995 yılına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde pamuk ekim alanları yüzde 43 oranında genişlerken, Ege’de yüzde 57, Çukurova’da yüzde 67, Antalya’da yüzde 81 geriledi.

TÜİK kayıtları incelendiğinde 1960 yılında 621 hektar alanda 175 bin ton pamuk üretimi gerçekleşmiş. 2000’li yıllara kadar ekim alanları ve pamuk üretimi sürekli artış göstermiş. 1998 yılında 760 bin hektar alan ile en yüksek ekilişi, 2006 yılında 977 bin ton ile en yüksek üretim elde edilmiş.

Pamuk fiyatlarının dünya piyasalarında yükselmesi ile birlikte 2018 yılında pamuk üretiminde 502 bin hektar üretim alanı ve 2,5 milyon ton kütlü pamuk üretilerek hektara Bin 820 kg lifli pamuk verimi elde edildi.

Dünya piyasalarında Ocak-Eylül 2018 döneminde kütlü pamuk ortalama fiyatı 2,04 Dolar gerçekleşti. Ancak dünya piyasalarında pamuk fiyatları yükselirken, ülkemizde lifli pamuk fiyatı kilo başına 1 TL düşük kalmıştır. Bunun en önemli nedeni, ekonomik kriz sonrası para politikalarında yaşanan belirsizliktir. Sanayici stoklu ürün alımına gitmemekte ve ihtiyacı kadar ürün almakta. Bu durum, pamuğunu bir an önce satmak zorunda kalan çiftçinin düşük fiyata razı olmasına yol açmakta.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden emeklilere destek ödemesi geldi!
Annelerin tercih ettiği bebek bezi markası iflas etti! Ünlü adlar tanıtım yüzü olmuştu
2024'ün İlk Çeyreğinde Kredi Kartı Harcamalarında Patlama: Gıda ve Temel İhtiyaçlar Öne Çıkıyor
7 Mayıs 2024 Güncel Altın Fiyatları
Döviz Kurlarındaki Güncel Durum