Pandemide en çok yanlış bilgi üreten kişi belli oldu

Koronavirüs salgını hakkında internette dolaşan yanlış bilgi, yalan ve komplo teorileri bizi tek bir adrese götürüyor: Trump.

Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar salgınla ilgili 38 milyon İngilizce makaleyi analiz etti. Yapılan bu analizin konusu ise Koronavirüs hakkında üretilen yanlış bilgi, yalan ve komplo teorilerini konu alıyor.  Yakın zamanda yayımlanacak olan çalışma, koronavirüs salgını süresince yanlış bilgilerin derlendiği geleneksel ve çevrimiçi medyadaki ilk kapsamlı inceleme olma unvanını taşıyor. 

Çalışma çeşitli komplo teorileri de dahil olmak üzere 11 ana yanlış bilgilendirme konusu tespit etti. Bunların arasında ABD’de Demokratlar tarafından Trump’ın yargılanmasının istenmesiyle virüsün ortaya çıkışının aynı zamana denk gelmesi ve yarasa çorbası içen insanlar gibi temalar da yer alıyor. 

YANLIŞ BİLGİLENDİRME KONUSUNDA TRUMP YÜZDE 38 İLE BİRİNCİ 

38 milyon makaleyi analiz eden Cornell Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın sözlerinin “yanlış bilgilendirme” konusunun yaklaşık yüze 38’ini oluşturduğunu bu da Trump’ı, pandemi sürecinde üretilen yalanların en büyük itici gücü haline getirdiğini söylüyor. 

Yanlış bilgilendirme temasında ortaya çıkan en yaygın konulardan biri ‘sıtma tedavisi’ oldu. ABD Başkanı Trump’ın koronavirüsün neden olduğu hastalığı önleyici tedavi biçimi olarak sıtma ilaçlarını kullanın önerisi, araştırmacıların bildirdiğine göre diğer 10 konunun toplamından daha fazla yanlış bilgi içeriyor.  

Çalışmanın baş yazarı Sarah Evanega “En büyük sürpriz, Amerika Birleşik Devletleri başkanının koronavirüs konusunda en büyük yanlış bilgi kaynağı olmasıydı” dedi.  

TRUMP AYNI ZAMANDA YANLIŞ BİLGİLERİ YÖNLENDİRİYOR 

Araştırmacılar ‘mucize tedaviler’ içeren 295.000’den fazla makale, demokratik aldatmacalardan bahseden 40.000’den fazla makale, yarasa çorbası konusunda ise 6 binden fazla makale olduğunu belirttiler.  

Örneğin Trump’ın 24 Nisan’da, vücuda dezenfektan enjekte edilmesinin ve ultraviyole ışık verilmesinin koronavirüs tedavisinde kullanılabileceği fikrinden sonra, ‘mucize tedaviler’ başlıklı yanlış bilgilendirme kategorisinde günler içinde bu çeşit binlerce makale yazılması ABD Başkanı Trump’ın bu artışları yönlendirdiğini de ortaya koyuyor. 

Trump’ın açıklamalarını takip edenler için, yanlış bilgileri yaymaktan veya arttırmaktan sorumlu olduğu düşüncesi büyük bir şok yaratmayabilir. Ancak Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar Trump’ı içeren çok fazla makale değil komplo teorilerinden daha fazla şey bulmayı beklediklerini ifade ettiler. 

GERÇEKLERİ KONU EDİNEN MAKALELERİN YANLIŞ BİLGİ İÇERENLERE ORANI 16,4 

Araştırmacılar, The New York Times ve diğer büyük haber kaynakları da dahil olmak üzere, “geleneksel ve çevrimiçi medyada” tüm yanlış bilgilendirmeleri belirlemeye çalıştılar. Yanlış bilgileri düzeltmeye çalışan gerçek bilgileri konu eden makaleleri de toplam sayılarına dahil ettiler. Ancak gerçek bilgileri konu eden makaleler, yanlış bilgi içerenlerin yalnızca yüzde 16,4’ünü oluşturduğunu söyleyen yazarlar koronavirüs salgınında yanlış bilgilerinin çoğunun medya tarafından sorgusuz sualsiz veya düzeltilmeden paylaşıldığını öne sürüyor. 

“KORKU VE BELİRSİZLİĞİ ÖNLEMENİN EN İYİ YOLU İLETİŞİM” 

Çalışma üzerine yorumda bulunan ve halk sağlığı kriz iletişimi üzerine ders veren Dr. Sharfstein ise şöyle konuştu: “Tedavilerin veya aşıların yokluğunda belirsizlik ve korku olabilir. Ancak bunu önleyebilmenin en iyi yolu dürüst ve tutarlı iletişim halidir. Hayat kurtarmak için ihtiyacımız olan şey bu, eğer iyi yapılmazsa çok daha fazla enfekte hasta ve ölüm yaşanır”  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Çiftçilik hayranları için heyecan verici haber! Epic Games'in yeni ücretsiz oyunu sızdırıldı!
Yapay zekanın babası Hinton, devletlerin kesinlikle yapması gerekenleri açıkladı
Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Küçükşabanoğlu: Türkiye’de yapay zekâ marka oluşturacağız
İki şirket "Air Pro' ibaresi için kapıştı
Gökbiliminde Yeni Keşif: Kartal Bulutsusu'ndaki Yaratılış Sütunları