Yılın ilk çeyreği bütçe açığı 36.2 milyar lira olarak açıklandı. Buna erkene alınıp bütçeye eklenen Merkez Bankası karları da eklenince Ocak-Mart dönemine ait gerçek bütçe açığı 69 milyar doları aşarak 72,6 milyar lira ile geçen yılın toplam bütçe açığına yaklaştı.
Reuters'in haberine göre, hazine ve maliye bakanlığı bütçenin daha fazla bozulmaması için Merkez Bankası’nın (MB) 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planlarken gerekli yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor.
İhtiyat akçesi öngörülemeyen durumlara karşılık kârdan ayrılan para anlamına geliyor. 2018 sonunda Merkez Bankası'nın bilançosunda ihtiyat akçesi 27.6 milyar lira olarak yer alıyordu.
Reuters’a bilgi veren üç üst düzey kaynak, merkezi yönetim bütçesinde açığın şu anda öngörülenden daha fazla olduğu ve bütçenin desteklenmesi için böyle bir adımın atılmasının planlandığını kaydetti.
Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak Trabzon'da 19 mart'ta yaptığı konuşmada bütçenin gayet sağlam olduğunu, paraya ihtiyaçları olmadığını iddia etmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl ilk çeyrekte 20.4 milyar TL açık veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 36.2 milyar TL açık verdi. Yine geçen yıl ilk çeyrekte 1.9 milyar TL faiz dışı fazla verilirken bu yıl aynı dönemde 2.8 milyar TL faiz dışı açık verildi.
EKONOMİ YAZARI UĞUR GÜRSES: GETİRECEĞİ SONUÇ DA ENFLASYON VE KUR ARTIŞINA YAKIT OLMAK
Ekonomi yazarı Uğur Gürses kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ''Merkez Bankası'nın yıllık karı üzerinden ayrılan 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması girişimi varmış; bu para basmaktan farklı değil. Getireceği sonuç da enflasyon ve kur artışına yakıt olmak. Merkez Bankası'na el atıp para bastırıp seçim kazanan bir iktidar görmedim.'' dedi
<>
<>