Parasını dolarda tutanlar yıkılacak!: Merkez Bankası o uygulamaya yasak getirecek!

Ani kur artışlarını engellemek amacıyla 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaz ayları itibarıyla Hazine'ye ağır yük getiren bu uygulamayı tasfiye sürecine başlamıştı. Son haftalarda ise KKM...

Türk lirasının son yıllarda yaşadığı ani düşüşlerin önüne geçebilmek amacıyla, AKP iktidarının talimatları sonucunda hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM), iki senenin peşinden ekonomi yönetiminin adeta ayağına dolanmış durumda.

Yaz aylarında göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi ile birlikte KKM'ye yönelik bir dizi değişiklik hayata geçirilirken, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğler ile uygulamadan tasfiyelerin önü açılmıştı.

TASFİYE SÜRECİ DURMA NOKTASINA GELDİ!

28 haftadır üst üste düşüş gösteren KKM, 15 Şubat tarihindeki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporu ile haftalık yüzde 3.1 oranında düşüş yaşayarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Ancak uygulamada 3 haftadır yaşanan düşüşler, ekonomi yönetimini adeta alarma geçirmiş durumda. 31 Mart öncesi eyleme geçirmek seçim ekonomisine başlayan TCMB, günlük ortalama 800 milyon dolarlık rezerv satışı yaparak piyasalara yönelik arka kapı müdahalelerine devam ederken, KKM'deki 3 haftalık düşüş sırasıyla yüzde 0.6, 0.8 ve 0.6 şeklinde gerçekleşti.

Düşüş rakamlarının aniden bıçak gibi kesilmesi, 2024 yılının sonunda tamamen sıfırlanması beklenen KKM'nin tasfiye sürecine büyük bir darbe vururken, son olarak 1 Ocak itibarıyla TL dönüşümlü KKM hesabı açmayı yasaklayan ve yeni yılda mecburi karşılık adımları getiren Merkez Bankasının, KKM'ye yönelik yeni bir adım atması bekleniyor.

DOLAR SAHİPLERİNİ TEDİRGİN EDECEK GELİŞME

KKM'de uzun süredir devam eden düşüş serisinin önemli bir bölümünü Türk lirası dönüşümlü hesaplar oluştururken, İktisatçı Yalçın Karatepe, Kur Korumalı Mevduat'ta kalan paranın büyük bölümünün dövizden dönüşümlü hesaplarda bulunduğunu ve şirketlerin tüm varlıklarını KKM'de tutmaya devam ettiklerini belirtti.

2023 yılının ilk yarısında her türlü döviz talebi yaratabilecek işlemlere kısıtlama getiren ve KKM'deki parayı artırarak 14 Mayıs'a kadar herhangi bir kur şoku yaşanmamasını hedefleyen hükümet, seçimlerin peşinden göreve getirilen yeni ekonomi yönetimi ile gün aşırı aldığı kararlar kanalıyla KKM'ye olan ilgiyi azaltmaya çalışıyor.

KKM'DE PARASI BULUNANLAR İÇİN YENİ KISITLAMALAR YOLDA

Buna rağmen geçtiğimiz aylarda alınan mecburi karşılık adımlarının peşinden TCMB, KKM hesaplarını kapsayacak yeni bir değişikliğe gitmedi.

Bankalara verilen örtülü talimatlar ile mevduat faizlerini yukarı çeken Merkez Bankası, TL mevduatındaki cazibeyi yükselterek KKM sahiplerinin doğal yollar ile uygulamadan çıkışını hedeflese de, haftalardır yaşanan tasfiye sürecinde KKM'den çıkış hızının düşmeye başlaması, yeni radikal adımlara başvurmayı mecburi kılıyor.

Ekonomistler, ilerleyen haftalarda Kur Korumalı Mevduat hesapları için kombiyo vergisi ve kur farkı kanalıyla elde edilen kar için küçük vergilendirmeler getirilebileceğine dikkat çekerken, bu kısıtlamaların bireysel kullanıcılar yerine şirketler için hayata geçeceği iddia ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.