Paris'te 1 Mayıs çok şiddetli geçiyor

Cüneyt AYRAL / PARISParis’te kıştan kalma soğuk bir günde provakatörlerin tatsız olaylara neden olduğu 1 mayıs yürüyüşü polis müdaheleleri ile devam ediyor. Fransa 68 olaylarının 50. yılında olmasının da etkisiyle Paris...

Cüneyt AYRAL / PARIS

Paris’te kıştan kalma soğuk bir günde provakatörlerin tatsız olaylara neden olduğu 1 mayıs yürüyüşü polis müdaheleleri ile devam ediyor. Fransa 68 olaylarının 50. yılında olmasının da etkisiyle Paris son derece çoşkulu bir o kadar da sert bir şekilde 1 Mayıs'ı yaşıyor 

1968 öğrenci olaylarının 50. yılında Macron yönetiminin aldığı kararlara işçilerin grevi sürerken tehdit dolu pankartlarla devam eden yürüyüş sırasında McDonalds’ın bir lokontası tahrip edildi.

1200’ü maskeli ve kortejin en önünde yürüyen bir topluluk saat 14:30’da Bastile Meydanı’na doğru yürüdü ardından kalabalık grup İtalya Meydanı’na doğru ilerledi.

Polis barışçıl olan eylemcileri rahatsız etmemek için temkinli hareket etti. Öteki yandan polis diğer göstericelere karşı sert müdahelede bulundu. Zırhlı polis araçlarından göstericilere tazyikli su sıkan polis, bir yandan da gaz attı. Kolluk kuvvetlerinin kullandığı gazlar yüzünden rahatsızlanan vatandaşlar yakındaki hastahanelere götürüldü. Basın mensupları ise gaz maskesi ile görev yapıyor.

PARIS 1 Mayıs'ından görüntüler:

PARIS 1 Mayıs'ından fotoğraflar:

Fransa 68 olayları(Mayıs 1968)

1958'de Cumhurbaşkanlığına gelen İkinci Dünya Savaşı kahramanı Charles De Gaulle, 1965'te yeniden aynı göreve seçilmiştir. Fransa iktisadi açıdan, daha sonra "Görkemli 30 yıl" olarak adlandırılacak olan en rahat dönemlerinden birini yaşamaktaydı. Bununla birlikte, son yıllarda işsiz sayısında kayda değer artış görülmüştür. De Gaulle'ün giderek daha otoriter bir şekil alan yönetimi eleştirilmektedir. Tekel durumundaki Fransız televizyonu (ORTF-Office de la Radiodiffusion Télévision Française) tek yönlü olarak resmi söylemi aktarmaktadır.

1968 Mayıs olayları, üç aşamada meydana gelişmiştir. İlk olarak öğrenci hareketleri yaşanmış, ikinci aşamada işçiler eylemlere destek vermiş ve son olarak siyasi sonuçlar görülmüştür.

Birkaç aydır Paris'in Nanterre Üniversitesi'nde öğrenciler ve yönetim arasında süregelen anlaşmazlıklar sonucunda, Üniversite'nin Dekanı Pierre Grappin 2 Mayıs 1968 günü Üniversite'nin kapatılmasına karar verir. Bunun üzerine, 3 Mayıs günü, yaklaşık 400 öğrenci, Nanterre Üniversitesi'nin kapatılmasını protesto etmek için Paris Sorbonne Üniversitesi'nde toplanır.

Devam eden günlerde, fabrika işgalleri başlar. 14 Mayıs günü birkaç fabrikada başlayan işgaller, 16 Mayıs'ta 50 fabrikanın işgal edilmesiyle devam eder. 17 Mayıs günü 200.000, 18 Mayıs günü 2 milyon işçi grev yapar. Bir hafta sonra grev yapan işçi sayısı işgücünün yaklaşık üçte ikisine denk gelen 10 milyona ulaşır.

29 Mayıs günü, De Gaulle o gün için öngörülen Bakanlar Kurulu'nu erteler. Damadına, "Onlara Elysée (Cumhurbaşkanlığı) Sarayı'na saldırma fırsatı vermek istemiyorum. Beni savunmak için kan dökülürse üzücü olur. Gitmeye karar verdim: kimse boş bir Saraya saldırmaz" der. Helikopterle Paris'ten ayrılır.

Bundan sonra öğrenci ve işçi eylemlerinin hızı azalır. Polis, 16 Haziran günü Sorbonne'a girer. De Gaulle'ün korktuğunun aksine, 23 ve 30 Haziran'da düzenlenen seçimlerden partisi galip gelir. Bu çerçevede Cumhuriyeti Savunma Birliği (UDR-Union pour la Défense de la République) 487 sandalyeli Meclis'te 354, Sosyalistler 57, Komünistler 34 sandalye kazanır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Kenya'daki Sel Felaketi: Artan Kolera Vakalarıyla Mücadele Devam Ediyor
"Gazze'de on binayı çökertiriz"
Gazze'ye Yardım Kapısı: İsrail Kerem Şalom Sınır Kapısı'nı Yeniden Açtı
Baltimore'da Yıkılan Köprü Faciasında Son İşçinin Bedeni Bulundu, Arama Çalışmaları Sonlandırıldı
İsrail'in Refah saldırıları devam ediyor: 100'den fazla noktaya hava saldırısı yapıldı