'Pembe Misafirler'e 'En İyi Çevre Filmi' ödülü

Flamingoların ve Gediz Deltası'nın karşılaştığı çevresel sorunların anlatıldığı 'Pembe Misafirler' belgeseli, 2022 Los Angeles Belgesel Film Festivali'nde 'En İyi Çevre Filmi' ödülüne layık görüldü.

Yönetmenliğini Murad Mammadov ile Pelin Turgut'un, yapımcılığını Ahmet Utku Soylu'nun üstlendiği ve kamera görüntüleri Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun'a ait olan 'Pembe Misafirler' isimli belgesel film, 2022 Los Angeles Belgesel Film Festivali'nde 'en iyi çevre filmi' seçildi. Flamingo çekimlerini ve yaban hayatı danışmanlığını yapan Gökçe Coşkun, belgeselin bu yıl Berlin Bağımsız Film Festivali'nde ön elemeyi geçerek gösterime girdiğini, 14 Şubat'ta Berlin'de izletildiğini söyledi.

DHA'nın aktardığına göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Doğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan belgeselde hem flamingoların hem de Gediz Deltası'nın karşılaştığı çevresel sorunlar anlatılıyor.


Gediz Deltası'nın, Türkiye'de iki önemli flamingo üreme alanından biri olduğunu aktaran Kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun şunları söyledi:

"Küresel ısınma, kuraklık ve kirliliğe bağlı habitat kaybı, bölgedeki su yollarının bozulması ve insan eliyle yapılmış yapay dalyanlar, flamingoların da yaşam alanı olan deltanın doğal yapısına zarar veriyor. Film boyunca yerden veya dron ile yaptığımız tüm çekimlerde hem yetişkin hem de yavru flamingoların strese girmesine sebep olmayacak mesafelere özellikle dikkat ettik. Dron kullanırken sesi veya görüntüsünün kuşların fark edemeyeceği kadar uzaktan, yer çekimlerinde de kamuflaj kullanılarak yine oldukça uzaktan hayvanların fark edemeyeceği şekilde çekim yaptık." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

İzleyiciler, Netflix'in en müstehcen dizisi olarak nitelendirilen yapım karşısında şaşkın!
77. Cannes Film Festivali'nde beyazperde sektörü çalışanları eylemi!
Tharsa Antik Kent'te Keşfedilen Mezar: Tarih ve Ritüeller Arasında Bir İz
Bakanlık'tan tarih tutkunlarına müjde: Efsane indirimlerle kültürel bir yolculuk sizi bekliyor
Cem Adrian Zonguldak’ta unutulmaz bir konser verdi!