Perakende Sektöründe Kriz Çanları Çalıyor: Yabancı Alım Gücü Düştü, Kiralar Patladı!

Türkiye'de yüksek maliyetlerin etkisiyle artan fiyatlar, yerli ve yabancı alışveriş yapma isteğini olumsuz etkiliyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyeleri, fahiş kira artışları ve ortak alan giderleri sorunlarını ele almak amacıyla acil bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, perakende sektörünün geleceği için kalıcı çözümlerin ancak mevzuat değişiklikleriyle mümkün olabileceği üzerinde duruldu.

BMD Başkanı Sinan Öncel, toplantıya katılan Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı Burak Kaplan’ın da vurguladığı gibi, kiraların markalar için en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğunu belirtti. Üye markaların %91’i, fahiş kira artışları konusunda şikayetçi olduğunu ifade ederken, 10 yıllık kira sözleşmelerinin sona ermesiyle %400 ila %500 arasında artış talepleriyle karşılaştıklarını kaydetti. Bunun yanı sıra, AVM’lerde şeffaf olmayan ortak alan giderlerinin, her ay markalara 700 milyon lira ek maliyet getirdiğini açıkladı.

Toplantıda, 250 markanın temsilcileri, fahiş kira artışlarının enflasyonla mücadeleye de zarar verdiğini vurguladı. Türkiye'de alışverişin cazibesini kaybetmesiyle birlikte, yabancı turistlerin alışveriş harcamalarının %10,2'den %5,2’ye düştüğü belirtildi. BKM verilerine göre, kredi ve banka kartlarıyla yapılan harcamalarda yabancıların harcamaları %45 artarken, yerli harcamalarda bu oran %100,2 olarak kaydedildi. Öncel, yerli müşterilerin de zorunlu ihtiyaçları dışında harcamalarını kıstığını ifade ederek, sektörün sıkışıklığının önümüzdeki dönemlerde daha da artmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.