Peru'da, ülkeden yüzlerce tarantula, çıyan ve mermi karıncası çıkarmaya çalışan bir Güney Koreli, güvenlik kontrollerinde yakalandı. Yetkililer, 28 yaşındaki adamın vücuduna gizlediği egzotik hayvanlarla ilgili olarak ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalıyor.
YASADIŞI YABAN HAYATI TİCARETİNE YÖNELİK OPERASYON
8 Kasım’da, Peru'nun başkenti Lima’daki Jorge Chavez Uluslararası Havalimanı’ndan uçuş yapmak isteyen Güney Koreli adam, güvenlik görevlilerinin şüpheli davranışları fark etmesiyle dikkat çekti. Karnındaki şişkinliği fark eden görevliler, adamı aradıklarında vücudunda onlarca plastik kap bulunduğunu keşfetti. Yapılan incelemede 35 erişkin tarantula, 285 yavru tarantula, 110 çıyan ve 9 mermi karıncası bulundu.
AMAZON BÖLGESİNE ÖZGÜ CANLILARIN NESLİ TEHDİT ALTINDA
Peru Ulusal Orman ve Yaban Hayatı Dairesi, yakalanan hayvanların tamamının ülkenin Amazon bölgesine özgü olduğunu ve özellikle tarantulaların nesli tükenme riski taşıyan türler arasında yer aldığını açıkladı. Yetkililer, bu türlerin yasa dışı ticaretinin büyük bir ekolojik tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
KÜRESEL YASADIŞI YABAN HAYATI TİCARETİ: BİR YATIRIM PAZARI
Walter Silva, Peru Ulusal Orman ve Yaban Hayatı Dairesi yetkilisi, yakalanan hayvanların yasa dışı yaban hayatı ticaretinin bir parçası olduğunu belirtti. Milyonlarca dolarlık bu ticaretin, koleksiyoncular ve geleneksel tıp talebi nedeniyle artış gösterdiği ifade edildi. Tarantulalar gibi uzun ömürlü hayvanların koleksiyoncular için değerli bir "yatırım" olarak görüldüğü, çıyanların ise geleneksel tıp alanında kullanıldığı vurgulandı.
YASA DIŞI TİCARETİN GÖLGESİNDE BİYOÇEŞİTLİLİK TEHDİDİ
Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, yasa dışı yaban hayatı ticareti, dünya genelinde 4 binden fazla hayvan ve bitki türünü etkiliyor ve yıllık 30 ila 43 milyar dolar değerinde bir ekonomik büyüklüğe sahip. Michigan Eyalet Üniversitesi’nin 2022 raporunda ise bu tür ticaretin, biyoçeşitlilik açısından zengin ancak ekonomik olarak daha zayıf ülkelerden, zengin ülkelere yöneldiği ifade ediliyor.