Şişelenmiş Suların Görünmeyen Tehlikesi: Yeni Araştırma, İçtiğimiz Her Bir Litre Suda Yüz Binlerce Nanoplastiği Açığa Çıkarıyor!
Yeni bir araştırma, şişelenmiş suların içinde mikroplastiklerden daha yaygın olan “nanoplastiklerin” bulunduğunu ortaya koyuyor. ABDli Bilim insanları, her bir litre şişelenmiş su içildiğinde yüz binlerce mikroskobik plastik parçasının yutulduğunu belirledi; bu durum insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, ortalama bir litre şişelenmiş su içerisinde yaklaşık 240.000 parçacık bulunmaktadır, çoğunluğu “nanoplastik” olan bu parçacıklar, bir mikrometreden daha küçüktür. Araştırmacılar, nanoplastiklerin mikroplastiklere göre daha tehlikeli olabileceğini vurgulamaktadır.
Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yeni bir başlangıç noktası sağlayan çalışma, plastik parçacıkların musluk suyunda da bulunduğunu, ancak daha küçük miktarlarda olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, plastik parçacıkların PET (polietilen tereftalat) ve poliamid içerdiğini tespit etti; bu da, plastiklerin hem şişeden hem de filtreleme işleminden suya karıştığı anlamına gelmektedir.
Nanoplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, teorik olarak bu parçacıkların kan, karaciğer ve beyine karışabilecek kadar küçük olduğu düşünülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, su içerisindeki mikroplastiklerin insan sağlığı ile ilişkilendirilecek yeterli kesin kanıtın bulunmadığını, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir.
Araştırmacılar, plastik parçacıkların yüzde 90’ının nanoplastik, yalnızca yüzde 10’unun mikroplastik olduğunu tespit etti. Plastiklerin çeşitliliği ve üretiminde kullanılan kimyasalların çokluğu nedeniyle mikroplastiklerin insan sağlığı ile olan karmaşık ilişkisi üzerinde çalışmak zor olsa da, bilim insanları, plastik parçacıkların soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve giydiğimiz kıyafetler aracılığıyla ciddi etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.