Petrol Piyasalarında Son Durum: Brent Varil Fiyatı 74,33 Dolar!

Dün 76,11 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyede tutunamayarak günü 74,27 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün saat 09.43 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,1 artış göstererek 74,33 dolara yükseldi.

Dün 76,11 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyede tutunamayarak günü 74,27 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün saat 09.43 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,1 artış göstererek 74,33 dolara yükseldi. Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 70,39 dolardan işlem gördü.

ENFLASYON ENDİŞELERİ FİYATLARI BASKILIYOR

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 74,33 dolardan işlem görmeye devam ediyor. ABD’de ekonomik hareketliliğin arttığını gösteren verilerin, enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hedeflediği seviyeye ulaşmasının zaman alacağı beklentilerini güçlendirmesi, petrol fiyatlarının baskılanmasına neden oluyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin İran'a yönelik saldırı planlarını onayladıklarına dair açıklamalar da piyasa oyuncularının arz endişelerini artırarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Ancak, bu durum Fed’in faiz politikaları ile ilgili beklentelerin petrol fiyatlarındaki artışı sınırladığı anlamına geliyor.

İŞSİZLİK BAŞVURULARI DÜŞÜYOR

ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, 19 Ekim ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu, iş gücü piyasasının dayanıklı kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak, bu durumun Fed’in gelecek toplantılarında agresif faiz indirimi yapmaktan kaçınacağı beklentilerini doğurması, fiyatların yükselişini sınırlıyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ ETKİLİYOR

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in gelecek ay politika faizini 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aralık ayında da faiz indirimi yapılacağına yönelik beklentiler ise yüzde 72 olarak fiyatlanıyor.

Yüksek faiz oranlarının ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yol açarak petrol talebini azaltacağı düşünülüyor. ABD Dolar Endeksi, önceki işlem seansına göre saat 09.31’de (06.31 GMT) yüzde 0,5 artarak 104,11’e yükseldi.

Brent petrol fiyatları için teknik analizde ise 80,09 doların direnç, 71,07 doların ise destek seviyeleri olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.