Pilot anlattı: Uçakta depreme yakalanınca ne olur?

ABD Ulusal Havacılık Dairesi’nin (NASA) Kaliforniya Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı'nda (JPL) görevli bilim insanı Attila Komjathy, "Deprem anında, iyonosfere kadar yayılabilen küçük atmosferik dalgalara oluşur.

Deprem anında atmosferde yaşananlar, genellikle P dalgalarının havada ses dalgalarına dönüşmesiyle ilişkilendirilir. Bu dalgalar, insan işitme eşiğinin altında olduğu için genellikle havada yayılsa da, yeterince zayıflar ve uçak uçuşunu etkilemezler. Ancak, nadir durumlarda depremler, hava trafik kontrol sistemlerini ve navigasyon cihazlarını etkileyebilir.

Örneğin, ABD Hava Kuvvetleri pilotu ve uçak mühendisi Ron Wagner'ın paylaştığı bir anekdotta olduğu gibi, depremler bazen elektrik kesintilerine neden olabilir. Bu elektrik kesintileri, hava trafik kontrolünün radar sinyalini bozabilir ve uçuş yerinin tespit edilmesini engelleyebilir. Ancak, bu tür durumlar genellikle kısa süreli olup, hava trafik kontrol üslerinin acil durum jeneratörleri devreye girerek sorunları çözebilir.

Çoğu hava trafik kontrol üssü, bu tür durumlar için acil durum planlarına sahiptir ve volkanik patlama, nükleer serpinti, sel, terör eylemleri ve deprem gibi olaylara karşı hazırlıklıdır.

Sonuç olarak, bir deprem meydana gelirken uçakta olmanın genellikle uçuş üzerinde çok az etkisi olur. Çoğu durumda, depremi hissetmezsiniz ve uçuş normal şekilde devam eder. Ancak, nadir durumlarda, depremler hava trafik kontrol sistemlerini ve navigasyon cihazlarını etkileyebilir, ancak bu tür durumlar için acil durum planları bulunmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.