Soğuk kış günlerinde sıklıkla tüketilen, ancak halk arasında lezzetsiz olarak bilinen pırasanın, uzmanlara göre sağlık açısından bir vitamin deposu olduğu ortaya çıktı. İçerdiği zengin vitamin ve besin değerleri sayesinde pırasa, soğanın yerine salatalarda kullanılabilecek, omletlere ve melemenelere lezzet katacak kadar çok yönlü bir sebze olarak öne çıkıyor.
SAĞLIK AÇISINDAN PIRASANIN FAYDALARI
Pırasanın içerisinde bulundurduğu flavonoidler, kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olurken, yüksek miktarda folat içeriği kalp sağlığını destekliyor. Antioksidan etkili gallik asit sayesinde pırasa, yaşlanmayı geciktirici bir etkiye sahip. Aynı zamanda içerdiği sülfürlü bileşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu bir etkisi olduğu biliniyor.
UZUN SÜRELİ MUHAFAZA VE EKONOMİK AVANTAJ
Pırasa, ekonomik fiyatlarıyla bütçe dostu bir sebze olarak öne çıkarken, uzun süreli muhafaza imkanı da sunuyor. Buzlukta saklanabilen pırasa, dolapta yıkanmadan bir haftaya kadar dayanabiliyor. Vitamin deposu olan pırasanın pişirildikten sonra ise 48 saat içerisinde tüketilmesi öneriliyor.
Pırasa, salatalarda soğanın yerine kullanılabileceği gibi, omletlere ve melemenelere lezzet katacak bir malzeme olarak tercih edilebilir. Aynı zamanda patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek çorba olarak tüketilebilir.
Pırasa, içerdiği vitamin ve mineral değerleri ile sofralarda hak ettiği yeri almaya başlarken, sağlık açısından da birçok olumlu etki sunuyor.