Pırasa tüketirken tekrar düşünün!

Pırasa, Soğangiller ailesinden bir bitki olup sağlık için birçok faydalı bileşik içerir. Özellikle flavonoidlerden zengindir, örneğin kamferol içeriği kan damarlarının hasarlarını azaltmada yardımcı olabilir. Yüksek folat içeriği ise kalp sağlığını destekler.

Pırasa, Soğangiller ailesinden bir bitki olup sağlık için birçok faydalı bileşik içerir. Özellikle flavonoidlerden zengindir, örneğin kamferol içeriği kan damarlarının hasarlarını azaltmada yardımcı olabilir. Yüksek folat içeriği ise kalp sağlığını destekler. Antioksidan özellik gösteren gallik asit sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkileri vardır. Ayrıca içerdiği sülfürlü bileşikler sayesinde özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu olabilir.

PIRASA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise ortalama üç ay saklanabilir. Pişirildikten sonra buzdolabında saklanıyorsa, maksimum taze kalma süresi 48 saattir.

Bir porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30'unu, manganez ihtiyacının %13'ünü ve C vitamini ihtiyacının %6'sını karşılar. Ancak içerdiği oksalatlar nedeniyle aşırı miktarda tüketildiğinde vücuttaki kalsiyum kullanımını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca gaz yapıcı bir sebze olduğundan, sindirim sistemi sorunu olanların iyi pişirilmiş ve az miktarda tüketmeleri önemlidir.

PIRASA İLE NE YAPILABİLİR?

Soğanın yerine pırasa doğranarak salatalara ekleyebilirsiniz.

Omlet ve melemen gibi tariflerde pırasa kullanarak lezzet katabilirsiniz.

Patatesle birlikte pişirilip püre haline getirilerek çorba yapabilirsiniz.

Pırasayı pişirirken keskin tadını hafifletmek için az miktarda et suyu ekleyebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.