BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,79 puan azalarak günü tamamladı ve toplam işlem hacmi 75,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,42, holding endeksi ise yüzde 0,19 değer kazandı.
Sektör endeksleri arasında en fazla artış yüzde 2,45 ile spor sektöründe, en büyük düşüş ise yüzde 1,15 ile metal eşya makine sektöründe yaşandı. Küresel pay piyasalarında, Çin'den gelen karışık veriler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) martta faiz indirimine başlama olasılığındaki düşüş nedeniyle negatif bir seyir izlendiği belirtiliyor.
ABD'de açıklanan perakende satışlar verilerine göre, geçen yıl aralık ayında yüzde 0,6 artış yaşandı ve bu, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Analistler, bu verinin tüketici talebinin gücünü sürdürdüğünü ve Fed'in enflasyonla mücadelesinde hala ilerleme kaydedebileceğini gösterdiğini belirtti.
ECB Başkanı Christine Lagarde, piyasalardaki aşırı iyimserliğin enflasyonla mücadelelerini zorlaştırdığını söyledi. Lagarde, ECB'nin enflasyon hedefine doğru ilerlediğini ancak henüz zafer ilan edilemeyeceğini vurgulayarak faiz oranlarında zirve noktasına ulaşıldığını belirtti ve faiz indirimine açık olduklarını ifade etti.
İngiltere'de TÜFE Aralık ayında aylık yüzde 0,4, senelik yüzde 4 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu veriler, özellikle çekirdek ve hizmet enflasyonu dikkate alındığında, enflasyonla mücadelenin devam ettiğini gösteriyor.
Lagarde'ın açıklamalarının ardından ECB'nin nisan ayında faiz indirme olasılığı yüzde 89'a gerilerken, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimine haziran ayında başlama ihtimali değerlendirilmeye başlandı.Analizciler, bu akşam Fed'in Bej Kitap raporunu takip edeceklerini ve yarın ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları, ECB toplantı tutanakları, ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri ile haftalık işsizlik başvurularını izleyeceklerini belirtti.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.910 ve 7.850 seviyelerinin destek, 8.060 puanın ise direnç olarak öne çıktığını ifade ettiler.