Piyasaları Sarsacak Gelişme: Dolar ve Altın için Önemli Dönem

Dünya genelinde önemli bir finans kurumu olan Bank of America, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararının dolar ve altın piyasaları üzerindeki olası etkilerini değerlendirdiği bir rapor yayınladı.

TCMB, Faiz Kararını Yarın Açıklayacak: Dolar ve Altın Piyasaları Beklentileri Aşağıda Bırakabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yarın saat 14.00'te yaz ayının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıklayacak. Finans piyasaları, TCMB'nin faiz oranlarında bir indirime gideceği yönünde kesin gözle bakarken, bu kararın dolar ve altın fiyatları üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.

ABD merkezli finans devi Bank of America Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, yapmış olduğu açıklamada, Türkiye'nin önümüzdeki üç ay içinde faiz indirimine yönelik verileri değerlendireceğini belirtti. Özellikle 31 Mart sonrasında döviz kurlarında gözlenen stabilizasyonun, bayram sonrası yaşanan hareketlilikle birlikte dolar/TL paritesinin tekrar 7 liranın altına gerilediği gözlemlenmiş durumda.

Seçimlerin ardından yaklaşık 3 aylık sürede 80 milyar dolar civarında döviz alımı yapan TCMB, piyasalarda olumlu bir hava yaratırken, enflasyona karşı korunma amacı güden yatırımcıların tercihi olan dolar ve altın piyasalarında yatay bir seyir devam ediyor.

Ekonomistler, Türkiye'de faiz indirimlerinin en iyi ihtimalle yılın son çeyreğinde gerçekleşebileceğini öngörürken, 2024 boyunca politika faizlerinin değişmeyeceği yönündeki görüşler de giderek güç kazanıyor.

Bu gelişmeler, dolar kuru ve altın fiyatlarındaki beklenen yükselişi sınırlarken, Bank of America'nın düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde Türkiye Merkez Bankası'nın, 2024 yılı sonu itibarıyla dolar kuru tahminlerini 37.80 TL seviyesine kadar düşürdüğü kaydedildi.

Bank of America'nın İmamoğlu tarafından yapılan açıklamada, "Yarınki PPK toplantısının ardından Merkez Bankası'nın üç ayı beklemesi bekleniyor. Türkiye'de enflasyonun hızı ve istikrarlı hale gelmesi önemlidir. Politika faizlerinin sıkı duruşu uzun süre devam edebilir. Enflasyon hedefine yaklaşıldığında faiz indirimi bekleniyor," ifadelerine yer verildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.