Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, polikistik over sendromu (PKOS) ile mücadele eden kadınların depresyon, kaygı bozukluğu ve yeme bozukluğu riskinin ciddi oranda arttığını açıkladı. İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlenen Avrupa Nöroendokrinoloji Kongresi'nde yapılan sunumda, PKOS'un dünya genelinde 120 milyon kadını, Türkiye'de ise 5 milyon kadını etkilediği vurgulandı.
PKOS'LU KADINLARDA 4 KAT DAHA FAZLA RİSK
Prof. Dr. Yıldız, yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaşarak, PKOS tanısı konulan kadınlarda depresyon, kaygı ve yeme bozukluğu riskinin 4 kat, depresyon sıklığının ise 7 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi’nde yürütülen çalışmaya göre, Türkiye’de her 4 PKOS'lu kadından birinin depresyon geliştirdiği ortaya kondu.
ÜÇ KRİTERLE TANILANIYOR
PKOS tanısının üç ana kriterden ikisiyle konulabileceğini belirten Yıldız, bu kriterlerin kanda artan erkeklik hormonu seviyeleri, yumurtlama bozuklukları ve ultrason görüntüsünde tespit edilen çoklu yumurtalık kistleri olduğunu açıkladı. Ayrıca yeni tanı kriterlerine göre, sadece kanda yapılan "AMH" hormon ölçümü ile de PKOS tanısının konulabileceğini ekledi.
DİYABETİN "KARDEŞİ
Hastalığın genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığını vurgulayan Yıldız, PKOS'un yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu ve diyabet ile bağlantısına dikkat çekerek, "Bu hastalığı diyabetin kardeşi olarak nitelendirmek mümkün" dedi. PKOS’un gençlikten ileri yaşlara kadar farklı belirtiler gösterebileceğini ve tedavinin erken teşhisle büyük önem taşıdığını vurguladı.
DEPRESYON VE OBEZİTE İLİŞKİSİ
Yapılan araştırmalar sonucunda, PKOS'lu kadınlarda depresyon sıklığının yüzde 28'e ulaştığı ve bu durumun insülin direnci, obezite ve metabolik risk faktörleriyle ilişkili olduğu belirtildi. Bu da PKOS'lu kadınların daha fazla metabolik hastalık riski altında olduğunu gösteriyor.