İstanbul Hadımköy'de çakarlı minibüs sürücüsü, trafikte tartıştığı aracın önünü kesip bir kişiyi bıçakladı. Bıçaklanan sürücü olaydan önce her şeyi kayda aldı. M.E.U., küfür edip tehdit savurduğu videoda 'Polise versen ne olacak' diyerek de meydan okudu. Polis ekipleri de araç üzerinde parmak izi çalışması yaparak kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.
Olay, dün akşam saatlerinde Hadımköy'de meydana geldi. İddiaya göre 34 PML 55 plakalı çakarlı minibüsün sürücüsü M.E.U, seyir halindeyken yol verme tartışması yaşadığı Dadaş Aras'ın önünü kesti. Minibüsünde çakar bulunan M.E.U. ile Aras arasında tartışma çıktı.
Olay sosyal medyada hızla gündem olunca M.E.U tutuklansın tepkileri gelmeye başladı. Söz konusu saldırganın çakar taktırarak kendisini polisim diye tanıttığı aracın plakası ifşa olunca satmak istediği öğrenildi. Popüler bir satış sitesi üzerinden aracın satılık bilgileri yayınlandı.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Geçiş İhlal Sorgulama sayfasında verilen bilgilere göre, yetkisi olmadığı halde aracına "çakar" diye tabir edilen ışıklı/sesli uyarı sistemlerini taktıran saldırganın aracıyla pek çok kez şehir dışına çıkmış olduğu da görülüyor.
ÇAKAR KULLANMANIN CEZASI
Yetkisi olmadığı halde aracında "çakar" tabir edilen ışıklı/sesli uyarı sistemlerini kullanan kişilere bin 228 lira ceza kesilecek. Ayrıca, üzerinde "çakar" bulunan başkasına ait bir aracı kullanan kişinin tespiti halinde ise sürücü ve araç sahibine aynı miktar ceza ayrı ayrı uygulanıyor. Böylece sürücü ve araç sahibi toplam 2 bin 456 lira ödemek zorunda.
Araç tescil belgesini araçta bulundurmayanlar ile tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında bir yere takanlara 112 lira para cezası kesiliyor.
KİMLER "ÇAKAR" KULLANABİLİYOR
Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekinde bildirilen "devletin en üst protokolü"nde bulunan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanılabilir. Bu araçlar dışında hiçbir araçta, çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kullanılamaz.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci maddesi (f) bendi kapsamında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilir. Bu araçlarda da tepe lambası bulunması sürekli geçiş üstünlüğü hakkı sağlayamaz.
Öte yandan zorunlu hallerde çakar kullanımı en az 150 metre önceden başlıyor. Bu araçlar ancak tehdit veya görev durumunun ortaya koyacağı zorunlu hallerde en az 150 metre önceden duyulabilir şekilde ışıklı ve sesli uyarı sisteminin birlikte kullanılmasıyla kanunun öngördüğü geçiş üstünlüğü hakkından faydalanabiliyor.