Raporda, Dilan Polat'ın ticari ve mali konularda karar alma yetkisinin olmadığı, karar vericilerin Engin ve Sezgin Polat olduğu ortaya çıktı.
Raporda, Engin Polat'ın hesabına 2020-2023 yılları arasında 71 milyon 904 bin lira girdiği, 144 milyon 208 bin liranın çekildiği, bu yıllar arasında 3 araba ve gayrimenkul satın aldığı ve herhangi bir hukuka aykırı tacizin bulunmadığı belirtiliyor.
Aile işletmelerinin genel işletme kabiliyetleri dikkate alındığında, varlıklarıyla ilgili faaliyetin elde edilen gelire eşit olduğu söylenmektedir.
Raporda, Engin Polat'ın rapor döneminde vergileri düşürecek şekilde yazılarını kanuni defterin yanı sıra başka kayıt yerlerine de kaydederek kaçakçılık (iki defter tutmak) suçunu işlediği belirtiliyor ve orada kendisinin de bulunduğu vurgulanıyor. herhangi bir yasa dışı taciz ve kara para aklama vakası görülmemiştir.
İddianamede ise soruşturmaya konu şahıs ve şirketlerin hesaplarına yasa dışı yoldan devşirilen paranın açık ve kolayca tespit edilebilir şekilde gönderilmesini beklemenin doğru bir yaklaşım olmayacağının altını çizen savcının şu değerlendirmeleri yer aldı:
"Soruşturma konusu şahıs ve şirketlerin profesyonel bir taktik ve organizasyonla nihai amaçlarını perdelemek için güzellik ve kozmetik sektöründe etkinlik gösteren onlarca şirketi kurup hatta hatırı sayılır sayılara ulaşan gerçek ticari faaliyetlerde de bulunup, bu faaliyetler sırasında şirketler arasında paraların gezdirilmesi sırasında gerek düzmece faturalardan gerekse nakit para çekimi ve yatırımı şeklindeki eylemlerden istifade ederek gerçek ticari
faaliyetlerden elde edilen paralarla yasa dışı yoldan akan paraların adeta harmanlanması suretiyle kontrolü imkansız hale getirmeye çalışmış oldukları değerlendirilmektedir. Nitekim bir kısım yüksek tutarlı paranın da gerçek durumun ortaya çıkmaması amacıyla kripto cüzdanlar eliyle muhafaza edilip ilgilisine aktarıldığı ya da uhdede tutulup gereksinim halinde lüks yaşam içerisinde kullanıldığı, bu suretle aklama sürecinin işletildiği kanaatine
ulaşılmıştır. "
İddianameden
Soruşturmanın tamamlanmasıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, yasa dışı yollardan edinilen paraların "soğuk cüzdan yöntemi"yle sisteme sokulmadan transfer edilerek aklamaya tabi tutulduğu aktarılarak, örgütün söz konusu faaliyetler sırasında, kısa sürede ulaştıkları şöhret ve tanınırlık sayesinde bir kısım gerçek ticari faaliyetlerde de bulunduğu, bu sayede aklama suçlarının en belirgin yönü olan takip ve kontrolün
zorlaştırılmasını sağlamaya çalıştıkları değerlendirmesi yapılıyor.
Delillerle sabit olan yasa dışı bahisten gelen paranın perdelenmeye çalışıldığı, zenginleşmenin gerçek bir ticaretten kaynaklandığı imajının oluşturulması için birden çok şirketin kurulduğu anlatılan iddianamede, bu şirketlerin faaliyetleri sırasında gerçekte olmayan iş ve işlemlere ilişkin sahte faturaların düzenlenip kullanıldığı ve kanunen tutulması gereken defterler dışında harici gizli kayıtların tutulduğu belirtiliyor.
İddianamede, soruşturma kapsamına alınan 31 şirketin ve bu şirketlerin sahip olduğu taşınmaz, araç ve benzeri tüm mal varlığının müsadere edilip mülkiyetin kamuya geçirilmesi de talep ediliyor.
Dilan ve Engin Polat, "Suç örgütü kurma ve yönetme", "Suç mal varlığının değerini zimmete geçirme" ve "Kumar Düzenleme Kanunu'na muhalefet" suçlarından 20'şer yıl 40'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. ve diğer spor müsabakaları" suçundan 1 yıl hapis cezasının istendiği iddianamede, diğer sanıklara da ayrı ayrı hapis cezası verilecek. çeşitli suçlar için.
Anadolu 2. Ceza Mahkemesi'nin geri gönderdiği ve daha önce gönderilen, Cumhuriyet Savcılığı tarafından onaylanan iddianamede, yetkili mahkemenin Yargıtay olduğu belirtiliyor.
Anadolu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "yetkili mahkemenin asli cezaya göre belirlenebileceği ve maaş artışı sağlanmasının mahkemenin sorumluluğunun belirlenmesinde esas teşkil etmeyeceği" vurgulanan itirazı, mahkeme tarafından kabul edildi. Anadolu 2. Yerel Ceza Mahkemesi.
Mahkeme, davanın ilk duruşmasının 4 Eylül'de yapılmasına karar verdi. Duruşmaya 5 ve 6 Eylül'de devam edilecek.
1 Kasım 2023'te İstanbul'un 6 ilçesinde gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında, aralarında Polat'ın karı-kocasının da bulunduğu, şirketlerinde yapılan aramada dijital cihazlar ve kitaplara el konulan şüpheliler hakkında Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından ön soruşturma raporu hazırlandı. Raporda tasfiye halindeki 3 şirketten 200 kişinin sözde işlemler için sahte makbuz düzenlenerek yakınlarının şirketlerine devredildiği belirtiliyor. Milyonlarca liranın geldiği doğrulandı.
Paranın aile şirketleri arasında aktarıldığı ve son aşamada Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul şirketinde toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda otomobil satın alındığının anlaşılması üzerine İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Grupları Daire Başkanlığı'ndan Şüphelilerin kimlikleri belirlendi, Ankara merkezli İstanbul. Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa'da 43 adreste eş zamanlı faaliyet gösterdi.
Soruşturma çalışmalarına devam eden ekipler, Dilan ve Engin Polat'ın medikal şirketinin isim hakkını Ankara'da başka bir şirkete verdiğini doğruladı ve şirketin hesabındaki 1 milyon 800 milyon liranın araştırıldığı belirtildi. ortağın kişisel hesabına aktarılır.
Aralarında Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu'nun da bulunduğu 16 şüpheli tutuklanırken, hakim 27 şirketin yöneticisinin atanmasına karar verdi.
Sulh Ceza Hakimliği'nin 14 Haziran'daki aylık cezaevi incelemesinde Dilan Polat'ın kardeşleri Can ve Sinem Sıla Doğu ile Can Polat, Gökay Bekar, Halit Polat, Harun Abak, Metin Yılmaz, Mustafa Özalp, Nilgün Yılmaz, Uğurcan Ayyıldız ve Zekai Tepe yer aldı.
Adli inceleme için gerekli düzenleme yapılarak tahliyesine karar verilirken, diğer 5 şüpheli ise tutuklandı.