Portekizli bakan Cravinho, İsrail'e Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarını uygulama çağrısında

Portekiz Dışişleri Bakanı Cravinho, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını değerlendirirken, insanî durumdan "ciddi kaygı" duyduğunu ifade etti ve İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın taleplerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

7 Ekim’de bu yana 30 bine yakın masum sivili katleden İsrail’in Filistin’deki soykırımını 60. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nda değerlendiren Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, İsrail saldırıları ve işgali altındaki Gazze’deki insani durumdan "derin endişe" duyduğunu söyleyerek İsrail tarafınca uluslararası hukukun uygulanmasının önemini kaydetti.

Joao Gomes Cravinho, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafınca kendisinden istenen "her şeyi yapması" gerektiğinin altını çizerek "Uluslararası hukuk, uluslararası düzenimizin temel direğidir" dedi.

‘OPERASYONA DEĞİL ATEŞKESE İHTİYACIMIZ VAR’

Filistinlilerin insani desteğe erişiminin artırılması ihtiyacına destek veren Cravinho, "Bunun için ateşkese ihtiyacımız var, daha fazla askeri operasyona ihtiyacımız yok. Dolayısıyla bizim talebimiz daha fazla askeri operasyon olmaması, ateşkes ve daha fazla insani yardım erişimidir" ifadesini kullandı.

Cravinho, Portekiz'in Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) desteklemeye devam etme mevzusundaki tutumuna ilişkin bir soru üzerine, ekimde Hamas tarafınca İsrail'e karşı düzenlenen saldırılara karıştığı iddia edilen personel hakkındaki soruşturmayı hatırlattı.

İddiaların 10 ya da 12 personel hakkında olduğunun altını çizen Cravinho, "Eğer durum buysa ayrılmaları gerekir, istifa etmeleri gerekir, ettiler" diye konuştu. Cravinho, "13 bin kişinin çalıştığı bir kurumda 10 ya da 12 kişinin olması, kuruma verdiğiniz desteği askıya almanız gerektiği anlamına gelmediğinden memnunuz" şeklinde konuştu. UNRWA, ortalama 74 senedir Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken bu süreçte tesisleri onlarca kere İsrail tarafınca vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA çalışanının 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Tel Aviv ve Kudüs’te Hükümet Karşıtı Protestolar: Çok Sayıda Gözaltı
İsrail'de Güvenlik Toplantısında Gazze Stratejisi Tartışması
Gürcistan'da Protestolar: Avrupa Entegrasyonu İçin Sokaklarda
İsveç Araştırması: Obezite, Kanser Riskini Katlıyor!
Zamfara'da Silahlı Çete Saldırıları: 30 Ölü, Birçok Kişi Kaçırıldı