Prematüre doğan bebeklerde göz sorunları, dünyada artan bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Yardımcı üreme tekniklerinin yaygınlaşması ve anne yaşının ilerlemesiyle çoğul gebeliklerin artması, erken doğumların sayısını artırmış durumda. Prof. Dr. Huban Atilla, bu bebeklerin gözlerinde görülen prematüre retinopatisinin, kalıcı görme kaybına yol açabileceğini belirtti. Prematüre retinopatisi, gözdeki damarsız alanlarda sinir hasarına yol açarak görme kaybına neden olabiliyor.
PREMATÜRE BEBEKLERDE YÜZDE 10 GÖRME PROBLEMİYLE KARŞILAŞIYOR
Türkiye'de her yıl doğan 1 milyon-1 milyon 250 bin bebekten 100 bin ila 120 bininin prematüre doğduğu belirtiliyor. Bu bebeklerin 10-12 bininde gözle ilgili problemler yaşanıyor. Prematüre retinopatisi ise özellikle 34 haftadan daha küçük doğan bebeklerde ortaya çıkıyor. Atilla, prematüre bebeklerin gözlerini doğumdan sonraki ilk dört hafta içinde dikkatle takip etmek gerektiğini vurguladı. Bu takiplerin birkaç kez yapılması gerektiğini belirterek, gözün sağlıklı gelişimi ve görmeyi tehdit eden durumların önceden tespit edilmesinin önemine dikkat çekti.
İLK 72 SAAT: ZAMANLA YARIŞ
Prematüre bebeklerde göz rahatsızlıkları, hızla ilerleyebilir ve bu durum genellikle 24 saatte belirginleşebilir. Prof. Dr. Atilla, bu bebeklerde göz problemleriyle ilgili tedavi sürecinin oldukça hızlı bir şekilde başlatılması gerektiğini ifade etti. "Prematürelerde gözlük ihtiyacı, toplumda yüzde 20 olan sıklığın çok üzerinde, yüzde 50 seviyelerine kadar çıkabiliyor" dedi. Atilla, prematüre bebeklerde gözlük ihtiyacının daha yaygın olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde şaşılık ve diğer göz hastalıklarının sıklığının arttığını belirtti.
PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖZ TEDAVİSİ: LAZER VE İLAÇLA MÜDAHALE
Atilla, prematüre bebeklerde göz arkasındaki damarlanma yolunda tehdit edici bir durum gelişirse, lazer tedavisi ile müdahale edilebileceğini ya da ilaçlarla damarlanmanın sağlıklı gelişmesinin sağlanabileceğini söyledi. Ancak tedavi süreci yalnızca başlangıçtır; bu bebekler, ilerleyen dönemde de düzenli göz kontrollerine ihtiyaç duyarlar.