Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Profesörü ve DİSK-AR araştırmacısı Prof. Dr. Aziz Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği yeni ücreti değerlendirdi. Çelik, 22 bin 104 TL olarak açıklanan rakam için "Ciddiye alınabilecek bir miktar değil" ifadelerini kullandı.
"SERMEYENİN BEKLENTİSİ ESAS ALINDI"
Yeni ücretin, işçi temsilcilerinin değil sermaye çevrelerinin taleplerine göre belirlendiğini vurgulayan Çelik, "Bu rakam üzerinde konuşulacak hiçbir şey yok. Sermayenin ve uluslararası finans kuruluşlarının istediği oranı geçemedi. Analizini yapmak bile anlamsız" dedi.
"KOMİSYONUN TOPLANTISI SADECE FORMALİTE"
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı sürecini eleştiren Prof. Dr. Çelik, "Komisyon toplantısı demek, müzakere demek. Ancak burada hükümet bir rakam açıkladı, işveren de kabul etti. Bir sosyal hukuk devletinde bu sürecin böyle işlemesi kabul edilemez" yorumunda bulundu.
"ÜÇ FARKLI ASGARİ ÜCRET OLAMAZ"
Türkiye’de özel sektör, kamu işçileri ve devlet memurları için üç farklı asgari ücret uygulandığını belirten Çelik, şu sözleri kaydetti:
"Özel sektörde asgari ücret 22 bin lira iken, kamu işçilerinde bu rakam brüt 40 bin liraya yaklaşıyor. Memurlar ise en az 39 bin lira maaş alıyor. Bir sosyal hukuk devletinde bu eşitsizlik sürdürülebilir değil."
"SEÇİM OLMADIĞI İÇİN TEPKİYİ GÖZE ALDILAR"
22 bin 104 liralık asgari ücretin düşük tutulmasının ardında seçim baskısının olmamasını işaret eden Çelik, kamuoyunun yükselen tepkisini göz ardı etmenin mümkün olmadığını belirtti. Çelik, "Toplantı öncesi daha yüksek bir oran bekleniyordu, ancak hükümet bu tepkileri göze aldı" diyerek, karara yönelik eleştirisini yineledi.