Güven Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yamaç, her bireyin sağlık örgütleri tarafından önerilen tarama programlarına düzenli olarak katılması gerektiğini vurgulayarak, kanserin kontrolsüz hücre çoğalması ve büyümesiyle ortaya çıktığını belirtti. Erken teşhisin, hastalığın başladığı bölgede değişikliklerin yakalanması anlamına geldiğini ifade eden Yamaç, bu sayede başarılı tedavilerin uygulanabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Yamaç, bireylerin vücutlarında fark ettikleri değişimleri veya şikayetleri derhal doktorlarına bildirmelerinin önemine dikkat çekti. Özellikle 40 yaşından sonra kadınların meme kontrolleri ve jinekolojik muayenelerini, 50 yaşından sonra ise erkeklerin prostat kontrollerini yaptırmalarının önemini vurgulayan Yamaç, ailelerinde mide bağırsak tümörü öyküsü bulunanların 50 yaşından sonra gastroenteroloji uzmanlarına başvurmalarını önerdi.
Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının kanserle mücadelede kilit bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Yamaç, kilo fazlası, yaş, genetik faktörler, alkol ve tütün kullanımı, hormonlar, bağışıklık sisteminin zayıflığı, stres ve çevresel kirliliğin kansere yol açan etkenler olduğunu söyledi. Düzensiz ve sağlıksız beslenmenin de kanserin önemli bir nedeni olduğunu vurgulayan Yamaç, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almanın önemini vurguladı.
Fazla kalori almanın kilo artışına ve buna bağlı olarak birçok hastalığa davetiye çıkardığını ifade eden Yamaç, haftada 3-4 gün 45 dakikadan fazla yapılan yürüyüşlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için olumlu etkileri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yamaç, solunum, sindirim, sinir ve bağışıklık sistemi için yürüyüşün önemine vurgu yaparak, her günün 45 dakikasını bu aktiviteye ayırmayı önerdi.