Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan iyi yaşlılığın ipuçları

"Hiçbirimiz yaşlılığı ruhun, zihnin veya bedenin zayıflığı gibi düşünmemeliyiz. Ve bilmeliyiz ki mesele aslında yaşlılığa iyi bir hazırlık yapıp yapmadığımızla ilgilidir"

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde yaşlılık döneminin zayıflık, bitkinlik veya bir yoksunluk dönemi olmamasını gerektiğinin altını çizdi. "Hiçbirimiz yaşlılığı ruhun, zihnin veya bedenin zayıflığı gibi düşünmemeliyiz. Ve bilmeliyiz ki mesele aslında yaşlılığa iyi bir hazırlık yapıp yapmadığımızla ilgilidir" diyen Müftüoğlu, yazısında iyi yaşlılığın ipuçlarını verdi.

Yaşlılığın tecrübe ve demlenmek olduğuna değinen Müftüoğlu, iyi yaşlanmaya karar vermek ve bunun için doğru adımların uygulanması gerektiğini belirttiği yazısında şunları kaydetti:

 

"Anlaşılan o ki bütün mesele nasıl yaşlanacağımız konusuna detaylı ve doğru bir şekilde odaklanmamızda. Ve bütün mesele iyi bir sağlık okur yazarı olmamızda. Hayata, işimize gücümüze, ailemiz ve çevremizle olan ilişkimize manevi/zihinsel gücümüze daha ciddi bir şekilde odaklanmamızda... 

İyi ve güzel yaşlanmaya karar veren tanıdıklarımın/dostlarımın ortak davranış kalıpları birbirine çok benziyor. Gördüğüm kadarıyla hiçbirisi zannettiğimizin aksine “ellerindeki yaşlılık meşalesini” bir başkasına devretmeyi kesinlikle düşünmüyor. Onlar da ünlü bir düşünürün 80’li yılların ortalarında söylediği şu cümleyi iyi hayat sloganlarından biri yapmışlar: 'Hi̇ç ki̇mseye tutunmak i̇stemi̇yorum, sadece eli̇mdeki̇ kendi̇ meşaleme tutunuyorum. ve bu meşaleyi̇ son nefesi̇mi̇ verene kadar bırakmayacağım ama başkalarının meşaleleri̇ni̇ beni̇mki̇nden yakmalarına i̇zin vermeyi̇ ısrarla sürdüreceği̇m.'"

Yazının tamamı için tıklayın